AkzoNobel, Bioglan och Sigma Industry är några av de 20-tal företag som letar personal på en nystartad rekryteringsmässa för Öresundsregionens life science-personal imorgon. Tillsammans har de runt 170 lediga tjänster att fylla, enligt arrangörens sammanställning.
Sedan tidigare arrangerar Arbetsförmedlingen återkommande rekryteringsmässor i Lund för IT-personal. Den här blir den första för life science-personal som myndigheten står bakom. Efter att AstraZeneca lade ner i Lund och översvämmade marknaden med ledig kompetens 2011 har det åter blivit ont om personal med bakgrund inom life science, menar Miguel Salvador på Arbetsförmedlingen.
– I Skåne har det börjat bli en brist det senaste året. I Köpenhamnsområdet har det länge varit svårt att få tag på personal, säger han till Rapidus.
Miguel Salvador är projektledare för life science-verksamhet på Crossborder Öresund, som bland annat syftar till att locka life science-personal från övriga Europa till Öresundsregionen. Projektet står som finansiär till rekryteringsmässan på Medicon Village i Lund.
Danmarks tekniska universitet har en monter på mässan, annars är samtliga utställare svenska aktörer. Merparten är lokala företag som HemoCue, Immunovia och Min Doktor. I vintras tog Min Doktor in 55 miljoner kronor i riskkapital från bland andra EQT Ventures för att vidareutveckla sin nättjänst som ger patienter digital kontakt med vården. Sedan årsskiftet har personalstyrkan närapå fördubblats från 35 till 65 anställda.
I ett mejl till Rapidus uppger vd Charlotta Tönsgård att bolaget söker minst tio nya medarbetare det närmaste kvartalet och pekar bland annat på att Min Doktor nyligen slutit avtal med Region Halland och privatkliniken Wetterhälsan i Jönköping.
”Det har gett oss goda erfarenheter som vi drar nytta av i nya positiva samarbeten som vi inte vill berätta om riktigt ännu”, skriver hon.
Bland de mindre bolagen som jagar kompetens finns Aktietorgsnoterade forskningsavknoppningen Phase Holographic Imaging, som det senaste halvåret gått från 7 till cirka 10 anställda. I först hand letar de efter en ny säljare.
– Det är relativt lätt att få tag på till exempel cellbiologer i Lund, men det svåra är att hitta de som också har erfarenhet från näringslivet och att kommersialisera forskningen, säger vd Peter Egelberg till Rapidus.
Tillsammans har de svenska bolagen minst 70 tjänster att fylla. Därtill representerar Crossborder sex danska företag med runt 100 lediga tjänster, uppger Miguel Salvador.
Miguel Salvador räknar med att mässan ska återkomma, åtminstone en gång till.
– Det finns medel inom projektet att köra även nästa år, säger han.
Klicka här för att se hela listan på företag som jagar life science-personal på mässan.