torsdag 21 november 2024

inloggad som

Pressat MagComp plockar tyska order

Skånska teknikbolaget MagComp har plockat två större order på energisnåla induktorer till högspänningselektronik. Men andra affärsområden går sämre och ägarna, med bland andra Industrifonden och Almi Invest Syd i spetsen, har just skjutit till 2,3 miljoner kronor i konvertibellån för att hålla verksamheten flytande.

MagComp är sprunget ur ett Vinnovafinansierat LTH-projekt från mitten av 2010-talet. Tekniken går ut på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel så att metallpulvret packas samman. Resultatet blir magnetelement som är effektivare och energisnålare än traditionella modeller.

Hittills står industriella induktionsvärmare för större delen av omsättningen, med kunder som Atlas Copco, Dynapac och Sandvik. Men den marknaden går trögt och på sikt är det i stället induktorer till filter som tar bort spänningstoppar vid elproduktion från exempelvis sol- och vindkraft som MagComps ledning hoppas mest på.

Sten Camitz– Vi kan nog omsätta 20 miljoner kronor om några år på induktionsvärmare. På induktorer handlar det om tresiffriga miljonbelopp, säger vd Sten Camitz till Rapidus.

Under 2016 räknar han med att MagComps intäkter för filterinduktorer ska öka från 1,3 till nära 4 miljoner kronor. Bland annat har bolaget precis börjat leverera till två större tyska kunder, globala företag som i sin tur levererar teknik till kraftdistributörer. Det uppger Sten Camitz utan att vilja nämna några namn.

De tyska affärerna är välbehövliga för MagComp, som visserligen ökade omsättningen senaste räkenskapsåret med 70 procent till 9,0 miljoner kronor men som samtidigt gjorde en förlust på 11,3 miljoner. För att hålla igång verksamheten har de nuvarande ägarna precis skjutit till strax över två miljoner kronor, varav merparten kommer från Almi Invest Syd, Industrifonden samt investeringsbolaget Tequity.

Enligt Sten Camitz pågår arbetet för att få in runt tio miljoner kronor i nytt riskkapital under hösten.

– Det ska räcka tills vi kan nå neutralt kassaflöde. Sedan kanske vi behöver mer pengar till expansion men ju fler referenskunder vi har desto enklare är det att få in, säger han till Rapidus.

MagComp är lokaliserat i Eslöv och sysselsätter 13 anställda. I ägarlistan syns även Volvo Technology Transfer. Styrelseordförande är Jan-Eric Bergström som även har poster i bland annat InnovumInvest, teknikföretaget Isec Industrial Security och Helsingborgsbaserade förpackningsbolaget Boxon. Tequitys grundare Nicolas Hassbjer har dock nyligen lämnat MagComps styrelse.

Erik Olausson

Skånska teknikbolaget MagComp har plockat två större order på energisnåla induktorer till högspänningselektronik. Men andra affärsområden går sämre och ägarna, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • ”Märkligt att vi inte lyckas bättre”

    Går det att ta ett företag från ax till limpa i Helsingborg? Panelen svarade med viss tvekan ja när Rapidus bjöd in till AW på onsdagen. Här är förbättringspotentialen.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.