torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Börsaktuellt cancerbolag får tung uppbackning

Cancerbolaget ChemoTech från Lund, som redan etablerat sig på den indiska marknaden, listar sig på First North. Under sommaren fick bolaget in sju miljoner kronor från ägarkretsen, som inkluderar SEB:s vice ordförande Urban Jansson och Martin Jerndal, avdelningschef på Nordea.

ChemoTech utvecklar en elektrokemoterapeutisk behandlingsmetod, kallad ECT, som gör att cellgift fungerar med bara fem procent av den normala toxiska nivån. Med hjälp av korta, intensiva elektriska impulser görs membranet på cancercellerna genomträngligt, så att cellgifterna får snabbare effekt.

ChemoTechs medicinteknik, kallad IQwave, är en vidareutveckling av en redan EU-godkänd behandling, vilket gjort lanseringen snabb. Flera sjukhus i Indien använder redan ChemoTechs utrustning, som enligt ledningen är relativt billig.

– Vi har valt att gå på länder med en bristfällig cancervård där prisnivån är avgörande för om patienten ska få behandling. Vi har prissatt behandlingen så att även en medelklassfamilj i Asien ska ha råd med den, utan försäkring eller statlig ersättning, säger vd och medgrundare Mohan Frick.

Under sommaren tog bolaget in 7 miljoner kronor, till största del från redan existerande ägare. En etablering i Filippinerna och Iran är inledd. I november går bolaget till First North med sikte på att ta in 15 miljoner kronor. En del av beloppet är redan tecknat av existerande ägare, uppger Mohan Frick.

– Vi funderar på att öka emissionen till 16 miljoner kronor så det finns utrymme för allmänheten att teckna, vilket är själva idén med listningen, säger Mohan Frick till Rapidus.

ChemoTech grundades 2014 av Mohan Frick, ekonom med över 15 års erfarenhet av life science, tillsammans med professor emeritus Bertil Persson från strålfysikforskningen vid Lunds universitet och Göran Hellers, tidigare chef på Huddingekirurgen.

I ägarlistan och styrelsen syns flera tunga namn. Mohan Fricks far Anders Frick, Arjos förre vd och tidigare styrelseledamot i bland annat Getinge och Sweco, backar upp bolaget tillsammans med Lars Peter Harbing, Getingeveteran som senare innehaft chefsposter inom Johnson & Johnson. Utöver dem är SEB:s vice ordförande Urban Jansson en viktig investerare, liksom Christer Johansson, tidigare ägare och ordförande för Sveriges största privata sågverksgrupp, Vida.

Störst extern finansiär är familjen Anna och Martin Jerndal som tillsammans har över tio procent.

ChemoTech har åtta anställda varav två i Lund och övriga i Indien och Filippinerna. Pengarna från listningsemissionen ska förutom lansering i Filippinerna och Iran användas till produktutveckling av ChemoTechs smärtstillande metod för metastaser i ryggraden. Även den bygger på behandling med en medicinteknisk apparatur som avger elektromagnetiska pulser.

Jennie Lorentsson

Cancerbolaget ChemoTech från Lund, som redan etablerat sig på den indiska marknaden, listar sig på First North. Under sommaren fick […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.