tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Börsaktuellt cancerbolag får tung uppbackning

Cancerbolaget ChemoTech från Lund, som redan etablerat sig på den indiska marknaden, listar sig på First North. Under sommaren fick bolaget in sju miljoner kronor från ägarkretsen, som inkluderar SEB:s vice ordförande Urban Jansson och Martin Jerndal, avdelningschef på Nordea.

ChemoTech utvecklar en elektrokemoterapeutisk behandlingsmetod, kallad ECT, som gör att cellgift fungerar med bara fem procent av den normala toxiska nivån. Med hjälp av korta, intensiva elektriska impulser görs membranet på cancercellerna genomträngligt, så att cellgifterna får snabbare effekt.

ChemoTechs medicinteknik, kallad IQwave, är en vidareutveckling av en redan EU-godkänd behandling, vilket gjort lanseringen snabb. Flera sjukhus i Indien använder redan ChemoTechs utrustning, som enligt ledningen är relativt billig.

– Vi har valt att gå på länder med en bristfällig cancervård där prisnivån är avgörande för om patienten ska få behandling. Vi har prissatt behandlingen så att även en medelklassfamilj i Asien ska ha råd med den, utan försäkring eller statlig ersättning, säger vd och medgrundare Mohan Frick.

Under sommaren tog bolaget in 7 miljoner kronor, till största del från redan existerande ägare. En etablering i Filippinerna och Iran är inledd. I november går bolaget till First North med sikte på att ta in 15 miljoner kronor. En del av beloppet är redan tecknat av existerande ägare, uppger Mohan Frick.

– Vi funderar på att öka emissionen till 16 miljoner kronor så det finns utrymme för allmänheten att teckna, vilket är själva idén med listningen, säger Mohan Frick till Rapidus.

ChemoTech grundades 2014 av Mohan Frick, ekonom med över 15 års erfarenhet av life science, tillsammans med professor emeritus Bertil Persson från strålfysikforskningen vid Lunds universitet och Göran Hellers, tidigare chef på Huddingekirurgen.

I ägarlistan och styrelsen syns flera tunga namn. Mohan Fricks far Anders Frick, Arjos förre vd och tidigare styrelseledamot i bland annat Getinge och Sweco, backar upp bolaget tillsammans med Lars Peter Harbing, Getingeveteran som senare innehaft chefsposter inom Johnson & Johnson. Utöver dem är SEB:s vice ordförande Urban Jansson en viktig investerare, liksom Christer Johansson, tidigare ägare och ordförande för Sveriges största privata sågverksgrupp, Vida.

Störst extern finansiär är familjen Anna och Martin Jerndal som tillsammans har över tio procent.

ChemoTech har åtta anställda varav två i Lund och övriga i Indien och Filippinerna. Pengarna från listningsemissionen ska förutom lansering i Filippinerna och Iran användas till produktutveckling av ChemoTechs smärtstillande metod för metastaser i ryggraden. Även den bygger på behandling med en medicinteknisk apparatur som avger elektromagnetiska pulser.

Jennie Lorentsson

Cancerbolaget ChemoTech från Lund, som redan etablerat sig på den indiska marknaden, listar sig på First North. Under sommaren fick […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.