torsdag 21 november 2024

inloggad som

Danir kliver ur portföljbolag – tar smäll på 23 miljoner…

Danir skrotar försöken att sälja konsulttjänster till Nordafrika via dotterbolaget Mtek. Under 2015 har Danir sålt av sin 50-procentiga andel av Mtek, visar den färska årsredovisningen. För Dan Olofssons affärsimperium innebär det en nedskrivning med 23 miljoner kronor.

Enligt försäljningsavtalet kan dock Danir få tillbaka en del av de förlorade pengarna om Mtek lyckas vända utvecklingen framöver. Danirs vd Johan Glennmo uppger att det kan handla om tiotals miljoner kronor för Danirs del.

”Hur mycket återstår att se. Framtiden får utvisa om investeringen ger plus eller minus”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

Danir grundade Mtek, eller Materials Technology Know-How, i slutet av 2013 tillsammans med en grupp svenska teknikentreprenörer som varit aktiva i Afrika en längre tid. Tanken vara att plocka konsultuppdrag inom teknik och affärsutveckling i Nordafrika, framförallt Algeriet, med Dan Olofssons bolag Sigma som leverantör av en stor del av konsulttjänsterna.

Algeriet är dock en relativt stor oljeproducent och det sjunkande oljepriset har satt käppar i hjulet för Mtek, uppger vd Mattias Andersson.

Mattias Andersson– Det har påverkat ekonomin i regionen hårt vilket gjort att affärerna tagit längre tid att få på plats, säger han till Rapidus.

Såväl 2014 som 2015 slutade förlusten på närmare 16 miljoner kronor, trots att antalet anställda skars ner till ett minimum. Danir har därför valt att dra sig ur Mtek och sälja sin del till bolagets ledning.

”Man kan ha olika bedömningar om utvecklingen framåt. Ledningen såg mer positivt på utvecklingen än vi gjorde”, skriver Johan Glennmo.

Sigma fungerar fortfarande som underleverantör till Mtek, som i dag har tre fast anställda.

Erik Olausson

Danir skrotar försöken att sälja konsulttjänster till Nordafrika via dotterbolaget Mtek. Under 2015 har Danir sålt av sin 50-procentiga andel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.