fredag 3 maj 2024

inloggad som

Danir kliver ur portföljbolag – tar smäll på 23 miljoner…

Danir skrotar försöken att sälja konsulttjänster till Nordafrika via dotterbolaget Mtek. Under 2015 har Danir sålt av sin 50-procentiga andel av Mtek, visar den färska årsredovisningen. För Dan Olofssons affärsimperium innebär det en nedskrivning med 23 miljoner kronor.

Enligt försäljningsavtalet kan dock Danir få tillbaka en del av de förlorade pengarna om Mtek lyckas vända utvecklingen framöver. Danirs vd Johan Glennmo uppger att det kan handla om tiotals miljoner kronor för Danirs del.

”Hur mycket återstår att se. Framtiden får utvisa om investeringen ger plus eller minus”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

Danir grundade Mtek, eller Materials Technology Know-How, i slutet av 2013 tillsammans med en grupp svenska teknikentreprenörer som varit aktiva i Afrika en längre tid. Tanken vara att plocka konsultuppdrag inom teknik och affärsutveckling i Nordafrika, framförallt Algeriet, med Dan Olofssons bolag Sigma som leverantör av en stor del av konsulttjänsterna.

Algeriet är dock en relativt stor oljeproducent och det sjunkande oljepriset har satt käppar i hjulet för Mtek, uppger vd Mattias Andersson.

Mattias Andersson– Det har påverkat ekonomin i regionen hårt vilket gjort att affärerna tagit längre tid att få på plats, säger han till Rapidus.

Såväl 2014 som 2015 slutade förlusten på närmare 16 miljoner kronor, trots att antalet anställda skars ner till ett minimum. Danir har därför valt att dra sig ur Mtek och sälja sin del till bolagets ledning.

”Man kan ha olika bedömningar om utvecklingen framåt. Ledningen såg mer positivt på utvecklingen än vi gjorde”, skriver Johan Glennmo.

Sigma fungerar fortfarande som underleverantör till Mtek, som i dag har tre fast anställda.

Erik Olausson

Danir skrotar försöken att sälja konsulttjänster till Nordafrika via dotterbolaget Mtek. Under 2015 har Danir sålt av sin 50-procentiga andel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.