tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tillfällig comeback för Lunds mobilutvecklare

mini_erikKort sagt: Den senaste tiden har den traditionella mobilutvecklingen gjort ett något oväntat återtåg i Lund. Men på sikt är frågan hur länge det är relevant att tala om ett mobilkluster.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Under sommardvalan kom den kvartalsrapport som Lundachefen Pär Thuresson och resten av den pressade Sony-ledningen väntat på. Efter återkommande mångmiljardförluster och smärtsamma neddragningar som decimerat personalstyrkan i Lund visar Sony Mobile faktiskt vinst igen, om än med blygsamma 400 miljoner yen eller motsvarande 33 miljoner kronor. För helåret räknar Sony-ledningen nu med ett överskott på drygt 400 miljoner kronor från sin mobildivision.

Kvartalssiffrorna kommer knappt två månader efter att schweiziska Sirin Labs visat upp sin första mobiltelefon, till stora delar utvecklad av Sigma Connectivity i Lund. Som mest har över 120 personer hos Sigma Connectivity arbetat med projektet, som även framöver kommer sysselsätta tiotals anställda för uppgraderingar och vidareutveckling.

Trots all hajp kring wearables och uppkopplade prylar i allt från bilchassin till kylskåp finns det alltså fortfarande pengar att tjäna på att utveckla mobiltelefoner i Lund. Det är en oväntad slutsats för ett kluster som tvingats vänja sig vid dåliga nyheter. Under sommaren presenterade till exempel Ericsson ytterligare sparåtgärder och minskade investeringar i forskning och utveckling – även om det ännu är oklart i vilken mån den skånska verksamheten drabbas.

Sony Mobiles knappa plusresultat kommer efter stenhård fokusering på de dyraste, mest lönsamma modellerna och ledningen räknar bara med att sälja 19 miljoner mobiler i år, vilket är en halvering sedan 2014. Sony Mobiles del av den globala marknaden räknas numera i promille.

I fallet med Sirin är målgruppen ännu smalare. Med ett försäljningspris på 115.000 kronor per telefon kommer det knappast vara lönt att ens mäta globala marknadsandelar.

Sirins nysatsning och Sony Mobiles plussiffror är dock uppfriskande undantag från den underliggande trenden. Med åren har det blivit allt tuffare att tjäna pengar på mobilmarknaden och sedan 2008 har tusentals tidigare mobilutvecklare i Lund sugits upp av företag i helt andra branscher, som tursamt nog har insett potentialen för radio- och mobilteknik inom sina fält.

Av de knappt 1.000 anställda och konsulter som fått lämna Sony Mobile i det senaste årets neddragning har en stor del svalts av företag som Malmöbaserade Anima, som ska lansera sina smarta klocka i slutet av året, Bosch, som startat en växande utvecklingsavdelning i Lund inriktad på mjukvara i bilar, och IBM, som är i färd med att bygga upp Client Innovation Center i Malmö. Hittills har IBM anställt runt 50 av de 300 som utvecklingscentret ska sysselsätta i slutet av 2017. Och i nordöstra Lund har kameratillverkaren Axis skalat upp planerna på sitt nya huvudkontor, några få pedaltag från Sony Mobiles hus.

Även Fingerprint Cards, som svällt till 245 egna anställda varav en majoritet i Öresundsregionen, har till stora delar baserat sin skånska expansion på tidigare Sony- och Ericssonanställda. Här handlar det visserligen om utveckling till mobilbranschen men Fingerprint Cards teknik för avläsning av fingeravtryck är ändå en bra bit från den traditionella mobilutveckling som länge var stommen i Tekniklund.

Att gränserna mellan mobilbranschen och andra teknikområden suddas ut märks även på andra sätt. Klusterorganisationen Mobile Heights räknar numera såväl låsjätten Assa Abloy som uppstartsbolaget BrainLit, inriktat på adaptiv belysning, och förpackningsbranschens förening PackBridge som medlemmar. Ola Svedin, som tog över vd-posten för precis ett år sedan, arbetar aktivt på att bredda organisationens fokus till uppkopplad teknik, signalbehandling och inbyggda system. Det lär redan finnas funderingar på att ersätta förledet ”Mobile” i namnet Mobile Heights.

Ur ett större perspektiv är det en fundamental förändring vi är inne i, då programmerbar elektronik letar sig in i allt fler skrymslen, mobilen blivit den primära persondatorn och teknikområdena i allt högre grad överlappar varandra.

Trogna Rapidusläsare vet att vi alltid taggar det vi skriver efter vilken bransch det berör. Den här analysen är till exempel taggad som ”IT/mjukvara”, ”IT/hårdvara” och ”Telekom”. Frågan är hur länge det är meningsfullt att göra en sådan uppdelning?

Kort sagt: Den senaste tiden har den traditionella mobilutvecklingen gjort ett något oväntat återtåg i Lund. Men på sikt är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]