fredag 13 september 2024

inloggad som

LU Bio skriver av Ximmune

Klockan klämtar för LU Bios portföljbolag Ximmune. Någon ny samarbetsparter efter den havererade affären med Cadila har ännu inte dykt upp och nu har LU Bio-ledningen skrivit ned värdet på sin majoritetsandel från nio miljoner kronor till noll.

Förra sommaren skrotades avtalet mellan Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bio och indiska Cadila efter samarbetssvårigheter. Avtalet var tänkt att säkra framtiden för Ximmune, som utvecklar antiinflammatoriska läkemedel. Sedan dess har LU Bio försökt hitta nya samarbetsparter som vill ta över Ximmune, hittills utan resultat.

lars_H_bruzelius– Vi har förhandlingar på gång och till Ximmunes stämma den 29:e juni hoppas vi ha löst detta, men det kan ta längre tid. Misslyckas vi avvecklar vi bolaget och lämnar tillbaka patenten till grundarna, säger LU Bios styrelseordförande Lars Bruzelius till Rapidus.

Ximmune grundades 2010 och är baserat på forskningsresultat kring specifika peptider, delar av proteiner, som utgör en del av kroppens immunförsvar. Dessa har visat sig ha en inflammationsdämpande effekt vilket bland annat kan hjälpa patienter med akut blodförgiftning.

I årsredovisningen för 2014 värderade LU Bio sin majoritetsandel i Ximmune till 9,2 miljoner kronor. Nu är värdet satt till 0 kronor.

– Vi har skrivit av Ximmune i våra böcker. Utfallet blir troligen att någon kommer driva det vidare, men när projektet ger några intäkter återstår att se, säger Lars Bruzelius.

Bland övriga delägare i Ximmune finns Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse samt Lundaprofessorerna Arthur Schmidtchen och Martin Malmsten, som står bakom forskningen. Bolaget har inga anställda.

Kvar i LU Bios portfölj finns en 15-procentig andel i Follicum samt 23 procent av aktierna i Cantargia. De båda noterade Lundabolagen tog i april och maj in 31 respektive 30 miljoner kronor via aktiemarknaden, men enligt Lars Bruzelius har det under våren blivit avsevärt tuffare att locka investerarna till tidiga life science-satsningar.

– Riskaptiten har sjunkit jämfört med 2015 och det har inte varit lika självklart att vi skulle få in pengarna, säger han till Rapidus.

Erik Olausson

Klockan klämtar för LU Bios portföljbolag Ximmune. Någon ny samarbetsparter efter den havererade affären med Cadila har ännu inte dykt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.