tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LU Bio skriver av Ximmune

Klockan klämtar för LU Bios portföljbolag Ximmune. Någon ny samarbetsparter efter den havererade affären med Cadila har ännu inte dykt upp och nu har LU Bio-ledningen skrivit ned värdet på sin majoritetsandel från nio miljoner kronor till noll.

Förra sommaren skrotades avtalet mellan Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bio och indiska Cadila efter samarbetssvårigheter. Avtalet var tänkt att säkra framtiden för Ximmune, som utvecklar antiinflammatoriska läkemedel. Sedan dess har LU Bio försökt hitta nya samarbetsparter som vill ta över Ximmune, hittills utan resultat.

lars_H_bruzelius– Vi har förhandlingar på gång och till Ximmunes stämma den 29:e juni hoppas vi ha löst detta, men det kan ta längre tid. Misslyckas vi avvecklar vi bolaget och lämnar tillbaka patenten till grundarna, säger LU Bios styrelseordförande Lars Bruzelius till Rapidus.

Ximmune grundades 2010 och är baserat på forskningsresultat kring specifika peptider, delar av proteiner, som utgör en del av kroppens immunförsvar. Dessa har visat sig ha en inflammationsdämpande effekt vilket bland annat kan hjälpa patienter med akut blodförgiftning.

I årsredovisningen för 2014 värderade LU Bio sin majoritetsandel i Ximmune till 9,2 miljoner kronor. Nu är värdet satt till 0 kronor.

– Vi har skrivit av Ximmune i våra böcker. Utfallet blir troligen att någon kommer driva det vidare, men när projektet ger några intäkter återstår att se, säger Lars Bruzelius.

Bland övriga delägare i Ximmune finns Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse samt Lundaprofessorerna Arthur Schmidtchen och Martin Malmsten, som står bakom forskningen. Bolaget har inga anställda.

Kvar i LU Bios portfölj finns en 15-procentig andel i Follicum samt 23 procent av aktierna i Cantargia. De båda noterade Lundabolagen tog i april och maj in 31 respektive 30 miljoner kronor via aktiemarknaden, men enligt Lars Bruzelius har det under våren blivit avsevärt tuffare att locka investerarna till tidiga life science-satsningar.

– Riskaptiten har sjunkit jämfört med 2015 och det har inte varit lika självklart att vi skulle få in pengarna, säger han till Rapidus.

Erik Olausson

Klockan klämtar för LU Bios portföljbolag Ximmune. Någon ny samarbetsparter efter den havererade affären med Cadila har ännu inte dykt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.