torsdag 21 november 2024

inloggad som

Connect Syd skalar ner företagsstödet

Den skånska filialen av entreprenör- och investerarnätverket Connect Sverige ska fokusera verksamheten på att hjälpa sina medlemsföretag med kapitalresning. Beslutet, som klubbades i slutet av maj, innebär att verksamheten inom företagsutveckling skalas ner lokalt, men kommer finnas kvar på ett nationellt plan.

Eva Ohlstenius– Vi renodlar vår verksamt mot att hjälpa våra medlemsföretag med kapitalförsörjning. Med alla lokala inkubatorer och privata initiativ och rådgivningsprocesser som finns där ute är det bättre om vi kan vässa våra processer för att skicka vidare kapital till de tidiga företagen, säger Eva Ohlstenius, vd för Connect Sverige Region Syd.

Connect Sverige syftar till att knyta ihop affärsänglar med uppstartsföretag, bland annat genom att organisera träffar där bolag kan pitcha sin idéer för presumtiva investerare. Verksamheten är ideell och finansieras främst via sponsorer.

Under våren har Connect Sverige Region Syd även arbetat fram en ny investeringsinriktad form av konceptet Språngbrädan, där företag kan få hjälp med att ta fram en affärsplan att presentera för marknaden och investerare. Samtidigt fortsätter arbetet med Nordic Ban, ett nordiskt ängelnätverk med 1.500 medlemmar som startades av Connect Region Syds tillväxtansvariga Anna Wilkens i augusti förra året.

– Connect är väldigt stort i Norden, och under hösten ska vi också arbeta mer med våra medlemmar i Danmark. Vi är den region som arbetar mest systematiskt med investeringar, säger Eva Ohlstenius.

Under 2015 investerades runt 20 miljoner kronor genom Connect Sverige Region Syd, främst i IT-företag, vilket är en liten nedgång från 2014 då samma siffra låg på 22 miljoner kronor.

Bland finansiärerna för Connect Region Syd, som i dagsläget har runt 400 medlemmar runt om i Skåne, finns E.on, Mannheimer Swartling, SEB, Region Skåne och Ideon. I dag arbetar fyra personer med Connect Sverige Region Syd, samt en inhyrd konsult vid behov. Eventuella nedskärningar till följd av organisationens nya inriktning kommer beslutas till hösten.

Hanna Sigeman

Den skånska filialen av entreprenör- och investerarnätverket Connect Sverige ska fokusera verksamheten på att hjälpa sina medlemsföretag med kapitalresning. Beslutet, som klubbades […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.