tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Connect Syd skalar ner företagsstödet

Den skånska filialen av entreprenör- och investerarnätverket Connect Sverige ska fokusera verksamheten på att hjälpa sina medlemsföretag med kapitalresning. Beslutet, som klubbades i slutet av maj, innebär att verksamheten inom företagsutveckling skalas ner lokalt, men kommer finnas kvar på ett nationellt plan.

Eva Ohlstenius– Vi renodlar vår verksamt mot att hjälpa våra medlemsföretag med kapitalförsörjning. Med alla lokala inkubatorer och privata initiativ och rådgivningsprocesser som finns där ute är det bättre om vi kan vässa våra processer för att skicka vidare kapital till de tidiga företagen, säger Eva Ohlstenius, vd för Connect Sverige Region Syd.

Connect Sverige syftar till att knyta ihop affärsänglar med uppstartsföretag, bland annat genom att organisera träffar där bolag kan pitcha sin idéer för presumtiva investerare. Verksamheten är ideell och finansieras främst via sponsorer.

Under våren har Connect Sverige Region Syd även arbetat fram en ny investeringsinriktad form av konceptet Språngbrädan, där företag kan få hjälp med att ta fram en affärsplan att presentera för marknaden och investerare. Samtidigt fortsätter arbetet med Nordic Ban, ett nordiskt ängelnätverk med 1.500 medlemmar som startades av Connect Region Syds tillväxtansvariga Anna Wilkens i augusti förra året.

– Connect är väldigt stort i Norden, och under hösten ska vi också arbeta mer med våra medlemmar i Danmark. Vi är den region som arbetar mest systematiskt med investeringar, säger Eva Ohlstenius.

Under 2015 investerades runt 20 miljoner kronor genom Connect Sverige Region Syd, främst i IT-företag, vilket är en liten nedgång från 2014 då samma siffra låg på 22 miljoner kronor.

Bland finansiärerna för Connect Region Syd, som i dagsläget har runt 400 medlemmar runt om i Skåne, finns E.on, Mannheimer Swartling, SEB, Region Skåne och Ideon. I dag arbetar fyra personer med Connect Sverige Region Syd, samt en inhyrd konsult vid behov. Eventuella nedskärningar till följd av organisationens nya inriktning kommer beslutas till hösten.

Hanna Sigeman

Den skånska filialen av entreprenör- och investerarnätverket Connect Sverige ska fokusera verksamheten på att hjälpa sina medlemsföretag med kapitalresning. Beslutet, som klubbades […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.