måndag 29 april 2024

inloggad som

Connect Syd skalar ner företagsstödet

Den skånska filialen av entreprenör- och investerarnätverket Connect Sverige ska fokusera verksamheten på att hjälpa sina medlemsföretag med kapitalresning. Beslutet, som klubbades i slutet av maj, innebär att verksamheten inom företagsutveckling skalas ner lokalt, men kommer finnas kvar på ett nationellt plan.

Eva Ohlstenius– Vi renodlar vår verksamt mot att hjälpa våra medlemsföretag med kapitalförsörjning. Med alla lokala inkubatorer och privata initiativ och rådgivningsprocesser som finns där ute är det bättre om vi kan vässa våra processer för att skicka vidare kapital till de tidiga företagen, säger Eva Ohlstenius, vd för Connect Sverige Region Syd.

Connect Sverige syftar till att knyta ihop affärsänglar med uppstartsföretag, bland annat genom att organisera träffar där bolag kan pitcha sin idéer för presumtiva investerare. Verksamheten är ideell och finansieras främst via sponsorer.

Under våren har Connect Sverige Region Syd även arbetat fram en ny investeringsinriktad form av konceptet Språngbrädan, där företag kan få hjälp med att ta fram en affärsplan att presentera för marknaden och investerare. Samtidigt fortsätter arbetet med Nordic Ban, ett nordiskt ängelnätverk med 1.500 medlemmar som startades av Connect Region Syds tillväxtansvariga Anna Wilkens i augusti förra året.

– Connect är väldigt stort i Norden, och under hösten ska vi också arbeta mer med våra medlemmar i Danmark. Vi är den region som arbetar mest systematiskt med investeringar, säger Eva Ohlstenius.

Under 2015 investerades runt 20 miljoner kronor genom Connect Sverige Region Syd, främst i IT-företag, vilket är en liten nedgång från 2014 då samma siffra låg på 22 miljoner kronor.

Bland finansiärerna för Connect Region Syd, som i dagsläget har runt 400 medlemmar runt om i Skåne, finns E.on, Mannheimer Swartling, SEB, Region Skåne och Ideon. I dag arbetar fyra personer med Connect Sverige Region Syd, samt en inhyrd konsult vid behov. Eventuella nedskärningar till följd av organisationens nya inriktning kommer beslutas till hösten.

Hanna Sigeman

Den skånska filialen av entreprenör- och investerarnätverket Connect Sverige ska fokusera verksamheten på att hjälpa sina medlemsföretag med kapitalresning. Beslutet, som klubbades […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.