söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Grönt ljus för stort Interreg-projekt inom lungmedicin…

Med en totalbudget på 65 miljoner kronor ska dansk-svenska projektet Breathe hitta nya biomarkörer för patienter med astma och KOL. Som en bieffekt ger det treåriga projektet upphov till en biobank och patientdatabas som även ska kunna användas av företag vid kliniska försök.

Breathe har precis beviljats 3,5 miljoner euro från Interreg-fonden Öresund-Kattegatt-Skagerrak. De sex parter som deltar bidrar själva med lika mycket. Bakgrunden till projektet är att flera olika biologiska läkemedel, alltså läkemedel baserade på till exempel proteiner eller antikroppar, börjat användas inom lungmedicin.

– Det finns många olika typer av astma och KOL. Om man provar ett biologiskt läkemedel som bara hjälper 10-20 procent av patienterna är det lätt att dra slutsatsen att det inte fungerar. Men det kan funka jättebra för vissa specifika sorter av sjukdomen, säger Thomas Veje Flintegaard.

Han har en bakgrund från Medicon Valley Alliance och är drivande kraft i Breathe, som inkluderar Köpenhamns universitet, Næstved sjukhus, Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet och Bispebjerg Hospital. Från svenska sidan deltar bland andra Jonas Erjefält, professor vid medicinska fakulteten, och Leif Bjermer, avdelningschef för lungmedicin och allergologi.

När Breathe drar igång till hösten ska ett 20-tal forskare anställas i Lund och Köpenhamn. Målet är att hitta nya biomarkörer, alltså mätvärden i kroppen, som kan indikera vilket biologiskt läkemedel som har effekt på vilken typ av astma och KOL.

– Inom cancermedicin har man identifierat hundratals olika biomarkörer. Inom lungmedicin finns det i dag mindre än tio som används i det kliniska arbetet, så vi har lite att göra, säger Thomas Veje Flintegaard.

Under arbetets gång kommer projektgruppen bygga upp en biobank med olika blod- och vävnadsprover samt en patientdatabas med 500-800 patienter med olika former av astma och KOL.

– Det ska kunna underlätta när läkemedelsföretag vill göra kliniska försök inom dessa områden, säger Thomas Veje Flintegaard.

Utöver sjukhusen och universiteten deltar även den europeiska grenen av kinesiska BGI, som sysslar med kartläggning av gener.

Erik Olausson

Med en totalbudget på 65 miljoner kronor ska dansk-svenska projektet Breathe hitta nya biomarkörer för patienter med astma och KOL. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.