söndag 24 november 2024

inloggad som

Airsonett tar in 39 miljoner för utlandssatsning

Under 2015 sålde skånska medicinteknikbolaget Airsonett partikelfria luftduschar för knappt 10 miljoner kronor, främst i Sverige och Storbritannien. Med nästan 40 nya miljoner i kassan ska bolaget ta klivet över Atlanten.

Pengarna kommer från de befintliga ägarna med Industrifonden, SEB Venture Capital och styrelseordförande Magnus Lundberg i spetsen. Sedan starten har Airsonett därmed backats upp med över en kvarts miljard kronor.

Genom att sova under Airsonetts luftdusch kan symptomen mildras för astmapatienter. Tekniken är godkänd för försäljning i Europa och USA, just nu pågår en studie i England på 240 patienter som ska ge ytterligare uppbackning till metoden. Resultaten väntas under andra halvan av 2017.

Fredrik Werner port– Bland annat vill vi visa tydligare att detta har effekt även på antalet astmaattacker. Det är där den stora kostnaden ligger för sjukvården, säger vd Fredrik Werner.

Utöver att bekosta studien ska kapitalet från emissionen gå till marknadsförings- och försäljningsaktiviteter i främst Norden och England – samt i USA.

– Vi har redan en del aktivitet som pågår där, säger Fredrik Werner.

Parallellt testar Airsonett även effekten på atopiskt eksem, i en mindre studie som även den ska vara klar 2017.

Inräknat konsulter sysselsätter Airsonett i dag drygt 20 personer, varav merparten i Ängelholm. Styrelseordföranden och storägaren Magnus Lundberg är även ordförande i tidigare EQT-ägda Atos Medical i Malmö, som förra veckan köptes upp av franska riskkapitalbolaget PAI.

Enligt Fredrik Werner har Airsonett under 2015 ökat omsättningen till knappt 10 miljoner kronor, jämfört med 8,5 miljoner 2014. Då slutade resultatet på -21,4 miljoner.

Erik Olausson

Under 2015 sålde skånska medicinteknikbolaget Airsonett partikelfria luftduschar för knappt 10 miljoner kronor, främst i Sverige och Storbritannien. Med nästan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.