måndag 29 april 2024

inloggad som

Aventure startar indiskt joint venture

I början av 2017 räknar ledningen för Aventure i Lund med att nå den indiska marknaden med en serie flytande livsmedel baserade på fiberrik havrekli. Bakom lanseringen står joint venture-bolaget Hildur Functional Foods, bildat tillsammans med livsmedelsforskaren Baboo Nair.

I det helägda dotterbolaget Glucanova har Aventure en längre tid tittat på havrebaserade livsmedel med hälsofrämjande egenskaper, inte minst för den indiska marknaden. 2011 gick Sida in med 2,2 miljoner kronor i ett projekt mellan Glucanova, Lunds universitet och Anand Agricultural University utanför Mumbai för att ta fram livsmedel rika på de kolesterolsänkande betaglukan-fiber som finns i havre.

I Hildur Functional Foods handlar det om en patentsökt metod för att med enzymer göra även mycket fiberrika havresorter aptitliga.

Jörgen_holm– Vi kan ta havrekli, som har ett fiberinnehåll på 40 procent och är sensoriskt ganska tråkigt, och göra det till ett flytande livsmedel med välsmakande textur, säger Glucanovas vd Jörgen Holm.

Målgruppen är främst den övre medelklassen, som i allt högre grad plågas av välfärdsåkommor som diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Hildur Functional Foods är baserat i Gujarat i nordvästra Indien. Bolaget ägs till hälften av Aventure och till hälften av Baboo Nair, som har ett förflutet som professor i livsmedelsforskning vid Lunds universitet. Aventures andel är dock på väg att föras över till Glucanova, uppger Jörgen Holm.

Glucanova sysselsätter i dag en handfull anställda och fungerar som forskningsbolag, med produktionen utlagd på underleverantörer. Jörgen Holm räknar med att omsätta 3-4 miljoner kronor de närmaste tolv månaderna.

Erik Olausson

I början av 2017 räknar ledningen för Aventure i Lund med att nå den indiska marknaden med en serie flytande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.