torsdag 21 november 2024

inloggad som

Probation Labs går utanför akademin med nytt instrument

Ideonföretaget Probation Labs Sweden har färdigtestat en ny version av sitt analysinstrument Probe Drum, som nu ska marknadsföras mot både akademin och den privata life science-sektorn. I och med nylanseringen går Probation Labs in i Ideon innovations inkubatorprogram för andra gången.

Likt den tidigare versionen utför Probe Drum automatiska titreringar och analyserar innehållet i flytande prover, innehållande till exempel proteiner eller celler, med optiska mätmetoder. Förutom absorbans kan det nya instrumentet även mäta fluorescens och ljusspridning. Probe Drum möjliggör både mer exakta experiment och frigör tid för forskarna.

– Den nya versionen av instrumentet kan mer saker och har tre olika optiska mätmetoder. Det är funktioner som efterfrågats från våra användare och vi ser redan ett ökat intresse, säger Erik Andersson, som är nytillträdd affärsutvecklare på Probation Labs.

Probation Labs grundades 2012 av Lundaforskarna Thom Leiding och Sindra Petersson Årsköld. Ett antal instrument har sålts till olika forskargrupper på Lunds universitet men intäkterna är ännu så länge blygsamma. Med det nya analysinstrumentet har Probation Labs fått flera potentiella kunder, även utanför akademin.

– Vi har fler beställningar som vi jobbar på, och flera ytterligare intressenter som väntar på att få testa instrumentet. Det är bland annat ett läkemedelsbolag och ett kontraktsforskningsbolag, säger Erik Andersson.

Komponenterna till analysinstrumenten kommer till stor del från lokala leverantörer, och monteringen sköter Probation Labs själva. Omsättningen för 2015 slutade på strax över 300.000 kronor, med en liten vinst. I dagsläget arbetar tre personer med företaget, men till hösten planerar Probation Labs att nyanställa både säljare och ingenjörer.

Hanna Sigeman

Ideonföretaget Probation Labs Sweden har färdigtestat en ny version av sitt analysinstrument Probe Drum, som nu ska marknadsföras mot både […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Avtalen haglar in men aktiekursen faller

    Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund, med vd Erik Andersson, som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.