torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Probation Labs går utanför akademin med nytt instrument

Ideonföretaget Probation Labs Sweden har färdigtestat en ny version av sitt analysinstrument Probe Drum, som nu ska marknadsföras mot både akademin och den privata life science-sektorn. I och med nylanseringen går Probation Labs in i Ideon innovations inkubatorprogram för andra gången.

Likt den tidigare versionen utför Probe Drum automatiska titreringar och analyserar innehållet i flytande prover, innehållande till exempel proteiner eller celler, med optiska mätmetoder. Förutom absorbans kan det nya instrumentet även mäta fluorescens och ljusspridning. Probe Drum möjliggör både mer exakta experiment och frigör tid för forskarna.

– Den nya versionen av instrumentet kan mer saker och har tre olika optiska mätmetoder. Det är funktioner som efterfrågats från våra användare och vi ser redan ett ökat intresse, säger Erik Andersson, som är nytillträdd affärsutvecklare på Probation Labs.

Probation Labs grundades 2012 av Lundaforskarna Thom Leiding och Sindra Petersson Årsköld. Ett antal instrument har sålts till olika forskargrupper på Lunds universitet men intäkterna är ännu så länge blygsamma. Med det nya analysinstrumentet har Probation Labs fått flera potentiella kunder, även utanför akademin.

– Vi har fler beställningar som vi jobbar på, och flera ytterligare intressenter som väntar på att få testa instrumentet. Det är bland annat ett läkemedelsbolag och ett kontraktsforskningsbolag, säger Erik Andersson.

Komponenterna till analysinstrumenten kommer till stor del från lokala leverantörer, och monteringen sköter Probation Labs själva. Omsättningen för 2015 slutade på strax över 300.000 kronor, med en liten vinst. I dagsläget arbetar tre personer med företaget, men till hösten planerar Probation Labs att nyanställa både säljare och ingenjörer.

Hanna Sigeman

Ideonföretaget Probation Labs Sweden har färdigtestat en ny version av sitt analysinstrument Probe Drum, som nu ska marknadsföras mot både […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]