lördag 27 april 2024

inloggad som

Drönare tar Lyyns teknik till luften

Efter stålbadet 2014 har Lyyn visat ett litet positivt rörelseresultat för 2015, uppger storägaren och vd:n Gunnar Sjögren. Under året har drönare seglat upp som en ny tillämpning för Ideonbolagets siktförbättrande hårdvara.

Lyyns hårdvara används i dag främst för att förbättra sikten i videoströmmar från undervattensrobotar. Den marknaden har vacklat lite till följd av det sjunkande oljepriset, uppger Gunnar Sjögren. I gengäld har bolaget plockat ett par nya kunder inom övervakningsbranschen, liksom en handfull tillverkare av drönare.

– Det handlar om tillverkare av större, professionella drönare som används vid till exempel räddningsinsatser eller skogsbränder, säger Gunnar Sjögren.

2014 gav de tidigare ägarna Östersjöstiftelsen och Tibia Konsult upp hoppet om Lyyn, som tvingats till kontrollbalansräkning och avnotering från Aktietorget, och sålde sina 73 procent av bolaget till Lyyns spanska distributör Safran Development. Bakom Safran står Gunnar Sjögren och den skånska affärsmannen Mats Cremon.

Sedan dess har verksamheten kokats ned till en handfull konsulter, däribland teknikchefen Anders Holm. 2015 slutade omsättningen på blygsamma 1,2 miljoner kronor, men rörelseresultatet före avskrivningar blev i gengäld positivt, uppger Gunnar Sjögren.

– Försäljningen varierar mycket över året så man ska inte dra för stora växlar på det, men första kvartalet i år ökade omsättningen med 90 procent jämfört med samma period 2015, säger han.

Utöver Safran Developmenst ägs Lyyn fortfarande till 20 procent av minde delägare, en rest från tiden då bolaget var noterat på Aktietorget.

Erik Olausson

Efter stålbadet 2014 har Lyyn visat ett litet positivt rörelseresultat för 2015, uppger storägaren och vd:n Gunnar Sjögren. Under året […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.