tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Drönare tar Lyyns teknik till luften

Efter stålbadet 2014 har Lyyn visat ett litet positivt rörelseresultat för 2015, uppger storägaren och vd:n Gunnar Sjögren. Under året har drönare seglat upp som en ny tillämpning för Ideonbolagets siktförbättrande hårdvara.

Lyyns hårdvara används i dag främst för att förbättra sikten i videoströmmar från undervattensrobotar. Den marknaden har vacklat lite till följd av det sjunkande oljepriset, uppger Gunnar Sjögren. I gengäld har bolaget plockat ett par nya kunder inom övervakningsbranschen, liksom en handfull tillverkare av drönare.

– Det handlar om tillverkare av större, professionella drönare som används vid till exempel räddningsinsatser eller skogsbränder, säger Gunnar Sjögren.

2014 gav de tidigare ägarna Östersjöstiftelsen och Tibia Konsult upp hoppet om Lyyn, som tvingats till kontrollbalansräkning och avnotering från Aktietorget, och sålde sina 73 procent av bolaget till Lyyns spanska distributör Safran Development. Bakom Safran står Gunnar Sjögren och den skånska affärsmannen Mats Cremon.

Sedan dess har verksamheten kokats ned till en handfull konsulter, däribland teknikchefen Anders Holm. 2015 slutade omsättningen på blygsamma 1,2 miljoner kronor, men rörelseresultatet före avskrivningar blev i gengäld positivt, uppger Gunnar Sjögren.

– Försäljningen varierar mycket över året så man ska inte dra för stora växlar på det, men första kvartalet i år ökade omsättningen med 90 procent jämfört med samma period 2015, säger han.

Utöver Safran Developmenst ägs Lyyn fortfarande till 20 procent av minde delägare, en rest från tiden då bolaget var noterat på Aktietorget.

Erik Olausson

Efter stålbadet 2014 har Lyyn visat ett litet positivt rörelseresultat för 2015, uppger storägaren och vd:n Gunnar Sjögren. Under året […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.