lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Spelvärldens blickar riktas mot Malmö

mini_erikKort sagt: Nästa helg samlas 10.000 svettiga datorspelsfantaster i Malmö Arena. Samtidigt letar Massive nya lokaler efter dundersuccén med ”Tom Clancy’s The Division”. Båda fenomenen vittnar om Malmös ökande betydelse inom spelvärlden, men de har mindre med varandra att göra än man först kan anta.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I en klassisk seriestripp av tecknaren Gary Larson från början av 1990-talet sitter en tioårig pojke och spelar tv-spel under full koncentration. Bakom står hans stolta men naiva föräldrar och föreställer sig framtida platsannonser med rubriker som ”Duktig Mario Brothers-spelare sökes! Årslön 100.000 dollar, plus egen bil”

Även jag, som är uppvuxen med Nintendos första 8-bitskonsol, skrattade lite åt tanken att det skulle gå att försörja sig på att spela dator- eller tv-spel. Nu är vi där.

Kring krigs- och strategispel som Counter-Strike, League of Legends och Defence of the Ancients har det växt fram en hel proffsliga, med sponsorer, rankingsystem och direktsända turneringar som lockar en mångmiljonpublik.

Nästa helg riktas blickarna från denna mångmiljonpublik mot Malmö Arena där den numera MTG-ägda svenska e-sportdominanten Dreamhack anordnar sitt första större evenemang i Skåne. Åtta av världens högst rankade lag från bland annat Sverige, Danmark och Kina gör upp inför tv-kamerorna och arenapubliken.

Händelsen kommer drygt en månad efter att Ubisoft slutligen släppt Tom Clancy´s The Division, som de senaste åren sysselsatt huvuddelen av Ubisoft-ägda Malmöstudion Massive Entertainments närmare 400 anställda. Bara de första fem dagarna drog spelet in hisnande 330 miljoner dollar i intäkter, vilket mot de flesta måttstockar gör det till världens största spelsläpp någonsin.

I Malmö innebär det att Massive Entertainment kommer växa ytterligare och tvingas lämna sin fastighet på Drottninggatan för att få plats. Det ger i sin tur en öppning till branschföreningen Game City, som i flera år arbetat för att samla regionens spelutvecklingsbolag i ett eget hus. Målet är att få plats med ett 20-tal små- och medelstora bolag och huvudspåret just nu är att samlokalisera verksamheten med Massives nya hemvist, var den nu blir.

Det är lätt att klumpa ihop e-sportens framväxt med den ökande aktiviteten bland spelutvecklingsbolagen i Öresundsregionen, men de två har egentligen inte så mycket med varandra att göra. Alla de stora speltillverkarna i världen, inklusive Ubisoft, jobbar numera på spel som ska göra sig bra för e-sportturneringar. Men för Tom Clancy’s The Division finns inga sådana planer. Och bland övriga utvecklingsbolag i regionen dominerar enklare mobilspel, som Illusion Labs och Mediocres produktioner, eller mer suggestiva alster där en ensam spelare utforskar en fientlig värld, som Soma från Helsingborgsbolaget Frictional Games eller Hunger från Malmöbaserade Tarsier Studios.

Som Rapidus rapporterade i veckan skrotas Nordiska datorspelsprogrammet och för de mindre spelbolag som kämpar för att nå ut med sina första produktioner innan utgifterna tar kål på dem gör turneringen i Malmö Arena varken till eller från. Däremot kan väletablerade aktörer som Massive dra nytta av uppmärksamheten från såväl Dreamhack som Tom Clancy-släppet i den hårda kampen om att locka specialistkompetens. Just den här våren är Malmö trots allt hetare än någonsin bland världens växande skara spelfantaster.

Runt 10.000 besökare väntas till Dreamhack Masters. Dimman av Axe Bodyspray lär ligga tät över arenan, huvuddelen av publiken passar fortfarande in på stereotypen av den manliga spelnörden mellan 15 och 35 år. Men för de 16 världsrankade lag som tävlar på scenen hägrar över två miljoner kronor i prispengar. Vem skrattar nu, Gary Larson?

Kort sagt: Nästa helg samlas 10.000 svettiga datorspelsfantaster i Malmö Arena. Samtidigt letar Massive nya lokaler efter dundersuccén med ”Tom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.