söndag 8 september 2024

inloggad som

Analys: Spelvärldens blickar riktas mot Malmö

mini_erikKort sagt: Nästa helg samlas 10.000 svettiga datorspelsfantaster i Malmö Arena. Samtidigt letar Massive nya lokaler efter dundersuccén med ”Tom Clancy’s The Division”. Båda fenomenen vittnar om Malmös ökande betydelse inom spelvärlden, men de har mindre med varandra att göra än man först kan anta.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I en klassisk seriestripp av tecknaren Gary Larson från början av 1990-talet sitter en tioårig pojke och spelar tv-spel under full koncentration. Bakom står hans stolta men naiva föräldrar och föreställer sig framtida platsannonser med rubriker som ”Duktig Mario Brothers-spelare sökes! Årslön 100.000 dollar, plus egen bil”

Även jag, som är uppvuxen med Nintendos första 8-bitskonsol, skrattade lite åt tanken att det skulle gå att försörja sig på att spela dator- eller tv-spel. Nu är vi där.

Kring krigs- och strategispel som Counter-Strike, League of Legends och Defence of the Ancients har det växt fram en hel proffsliga, med sponsorer, rankingsystem och direktsända turneringar som lockar en mångmiljonpublik.

Nästa helg riktas blickarna från denna mångmiljonpublik mot Malmö Arena där den numera MTG-ägda svenska e-sportdominanten Dreamhack anordnar sitt första större evenemang i Skåne. Åtta av världens högst rankade lag från bland annat Sverige, Danmark och Kina gör upp inför tv-kamerorna och arenapubliken.

Händelsen kommer drygt en månad efter att Ubisoft slutligen släppt Tom Clancy´s The Division, som de senaste åren sysselsatt huvuddelen av Ubisoft-ägda Malmöstudion Massive Entertainments närmare 400 anställda. Bara de första fem dagarna drog spelet in hisnande 330 miljoner dollar i intäkter, vilket mot de flesta måttstockar gör det till världens största spelsläpp någonsin.

I Malmö innebär det att Massive Entertainment kommer växa ytterligare och tvingas lämna sin fastighet på Drottninggatan för att få plats. Det ger i sin tur en öppning till branschföreningen Game City, som i flera år arbetat för att samla regionens spelutvecklingsbolag i ett eget hus. Målet är att få plats med ett 20-tal små- och medelstora bolag och huvudspåret just nu är att samlokalisera verksamheten med Massives nya hemvist, var den nu blir.

Det är lätt att klumpa ihop e-sportens framväxt med den ökande aktiviteten bland spelutvecklingsbolagen i Öresundsregionen, men de två har egentligen inte så mycket med varandra att göra. Alla de stora speltillverkarna i världen, inklusive Ubisoft, jobbar numera på spel som ska göra sig bra för e-sportturneringar. Men för Tom Clancy’s The Division finns inga sådana planer. Och bland övriga utvecklingsbolag i regionen dominerar enklare mobilspel, som Illusion Labs och Mediocres produktioner, eller mer suggestiva alster där en ensam spelare utforskar en fientlig värld, som Soma från Helsingborgsbolaget Frictional Games eller Hunger från Malmöbaserade Tarsier Studios.

Som Rapidus rapporterade i veckan skrotas Nordiska datorspelsprogrammet och för de mindre spelbolag som kämpar för att nå ut med sina första produktioner innan utgifterna tar kål på dem gör turneringen i Malmö Arena varken till eller från. Däremot kan väletablerade aktörer som Massive dra nytta av uppmärksamheten från såväl Dreamhack som Tom Clancy-släppet i den hårda kampen om att locka specialistkompetens. Just den här våren är Malmö trots allt hetare än någonsin bland världens växande skara spelfantaster.

Runt 10.000 besökare väntas till Dreamhack Masters. Dimman av Axe Bodyspray lär ligga tät över arenan, huvuddelen av publiken passar fortfarande in på stereotypen av den manliga spelnörden mellan 15 och 35 år. Men för de 16 världsrankade lag som tävlar på scenen hägrar över två miljoner kronor i prispengar. Vem skrattar nu, Gary Larson?

Kort sagt: Nästa helg samlas 10.000 svettiga datorspelsfantaster i Malmö Arena. Samtidigt letar Massive nya lokaler efter dundersuccén med ”Tom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.