torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Euro Diagnostica ställer in siktet på läkemedelsföretagen

Med värvningen av Trial Form Supports tidigare Nordenchef Jan Hellqvist satsar Euro Diagnostica på läkemedels- och kontraktsforskningsbolag som ny målgrupp. Under året lanserar 100-mannabolaget ny teknik som ska vända resultatet efter en rad år med röda siffror.

Sedan köpet av danska BioMonitor 2014 har Euro Diagnostica arbetat på att vidareutveckla bolagets teknik med cellinjer som kan användas dels för att testa hur aktiva biologiska läkemedel är samt påvisa förekomsten av neutraliserande antikroppar, som hämmar aktiviteten av läkemedlet i kroppen. Nu väntar en rad lanseringar av nya cellinjer skräddarsydda för olika biologiska läkemedel.

Liselotte_Nilsson– Ett exempel är TNF-α-hämmare, ett väldigt dyrt läkemedel mot bland annat reumatism som ger olika effekt på olika patienter. Då vill man kunna mäta hur aktivt det läkemedlet är i varje enskild patient för att kunna ge rätt dos, säger Euro Diagnosticas marknadsföringschef Liselotte Nilsson.

Hittills är det framförallt sjukvården som använt Euro Diagnosticas biomarkörer och laboratorietjänster för diagnos av autoimmuna sjukdomar, men den nya tekniken är även användbar under hela utvecklingsprocessen av nya läkemedel. Främsta målgrupper är därför läkemedels- och kontraktsforskningsbolag. Euro Diagnostica har redan ”flera av de ledande läkemedelsbolagen” som kunder, uppger Liselotte Nilsson.

Parallellt ska kundgruppen utökas även för Wieslab, ett tidigare dotterbolag som nu är en del av Euro Diagnostica. Verksamheten, som historiskt varit fokuserad på rutindiagnostik för sjukvården, ska utökas med bioanalytiska tjänster för främst mindre till mellanstora kontraktsforsknings- och läkemedelsbolag.

Jan_Hellqvist– Kontraktsforskningsjättar kan göra dessa tjänster men är ofta rätt dyra. Då finns det en stor fördel med att ha ett lokalt bolag som oss som är en lagom stor match, säger den nyblivne operativa chefen Jan Hellqvist.

Euro Diagnostica har i dag ett 100-tal anställda varav cirka 10 vid en forsknings- och utvecklingsavdelning i Paris som invigdes under hösten, och resten i Arlöv mellan Malmö och Lund. I bokslutet för 2014 steg omsättningen med 22 miljoner kronor till 129 miljoner kronor. Förlusten fördubblades samtidigt till 22,8 miljoner, bland annat som en följd av etableringen i Frankrike. Jan Hellqvist och Liselotte Nilsson vill inte uppge några siffror för 2015 men säger att intäkterna stigit jämfört med 2014.

Euro Dignostica är en del av Ferring-ägaren Fredrik Paulsen Jr:s skånska företagsgrupp. Biomonitors tidigare ägare Sunstone Capital blev genom affären 2014 minoritetsägare i Euro Diagnostica.

Erik Olausson

Med värvningen av Trial Form Supports tidigare Nordenchef Jan Hellqvist satsar Euro Diagnostica på läkemedels- och kontraktsforskningsbolag som ny målgrupp. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.