onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nya EU-regler sätter press på Skånes revisionsbyråer

Till sommaren införs nya EU-regler som begränsar hur länge börsbolag och banker kan ha samma revisor. I Skåne väntar ”århundradets fajt” då storbolag som Trelleborg, Peab och Wihlborgs därmed tvingas byta byrå.

De nya EU-reglerna införs som en konsekvens av finanskrisen 2008 och är tänkta att öka genomlysningen och kontrollen av storbolag. Den exakta svenska utformningen klubbas i riksdagen först under våren. Men klart är att banker, finansinstitut och samtliga bolag noterade på Stockholmsbörsens huvudlistor och NGM inte kommer få anlita samma revisionsbyrå mer än tio år i sträck utan att upphandla tjänsterna på nytt.

Per Karlsson– Det kan bli århundradets fajt, hela havet stormar, med ett antal stora uppdrag som måste roteras, säger Per Karlsson, regionchef i södra Sverige för EY.

Bland de skånska börsbolagen som haft samma revisionsbyrå i mer än tio år finns Peab, som anlitar KMPG, Wihlborgs, som använder Deloitte, och Trelleborg, där PwC sköter revisionen. Bara för dessa tre börsbolag handlar det sammanlagt om uppdrag för mer än 40 miljoner kronor per år som kommer i spel.

Med övergångsregler kommer de nya direktiven inte få genomslag än på några år. Men i Danmark har rederijätten Mærsk just beslutat välja bort KPMG som revisionsbyrå och enbart behålla PwC för att gå de nya reglerna till mötes.

– Det kommer få effekt då många måste byta byrå. Några av våra kunder kommer behöva lämna oss av anda skäl än affärsmässiga. Vi får försöka få in nya kunder, säger Lars Nilsson, kontorschef i Malmö för PwC.

Byrån har runt 400 anställda i Skåne varav hälften i Malmö.

De nya EU-direktiven minskar dock inte den totala efterfrågan på revisionstjänster och Maria Ekelund, kontorschef för de 110 anställda på Deloitte i Malmö, ser en möjlighet att skaffa nya uppdrag. I dag har Deloitte en mindre andel av börsbolagen i kundlistan.

Maria Ekelund– Vi ser positivt på att det blir en rotation i branschen. Många bolag har haft samma revisionsbyrå en mycket lång tid, säger hon.

På EY, med 400 anställda i södra Sverige varav merparten i Skåne, är Per Karlsson inne på samma spår.

– Vi är inte störst i den här sektorn, varken i Sverige eller regionen. Det är andra som har mest att förlora, säger han.

Erik Olausson

Till sommaren införs nya EU-regler som begränsar hur länge börsbolag och banker kan ha samma revisor. I Skåne väntar ”århundradets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.

  • Advokater ska få AI-stöd – inte ersättas

    AI-assistenter intar snart varje bransch, med löfte om att lätta på det administrativa oket. Nu lanserar IT-bolaget Katscenter en juridisk AI-partner som ger advokater mer tid till det mänskliga hantverket.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Snygg ersätter Wendén

    Ebba Walberg Snygg är namnet på den nya högsta chefen på advokatfirman Moll Wendén. Hon ersätter grundaren Stefan Wendén som kliver åt sidan.

  • Redo att shoppa för 20 miljarder

    Polymerkoncernen Trelleborg har fortfarande rejäla förvärvsmuskler efter försäljningen av affärsområdet Wheels för snart två år sedan. I fredags gästade vd Peter Nilsson Rapidus frukostmöte där han även luftade sina tankar om Dunkerstiftelsernas ägande.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.