fredag 18 oktober 2024

inloggad som

Ekobalans får miljontillskott för livsmedelssatsning

Ekobalans Fenix i Lund tar in tre miljoner kronor. Huvudägaren AB Axel Granlund skjuter till merparten av pengarna, som ska användas till Ekobalans satsning på livsmedelsindustrin.

marten obrink– Livsmedelsindustrin har liknande problem som reningsverk har med för mycket fosfor i sina restflöden. Det försvårar och fördyrar processen, säger styrelseordförande Mårten Öbrink, till vardags chef för Malmöinkubatorn Minc.

I fjor ingick bolaget en avsiktsförklaring med ett svenskt mejeri, där deras metod provas. Vilket mejeri det rör sig om vill Mårten Öbrink inte precisera.

Ekobalans Fenix utvinner gödning ur restavfallet från reningsverk och biogasrötningsanläggningar, och kommer nu även använda samma princip på livsmedelsindustrin. Gödningsämnena säljs sedan vidare som växtnäring till lantbrukare och trädgårdsodlare. Framförallt handlar det om fosfor, en ändlig resurs som i dag bryts i gruvor.

Av bolagets sex anställda har den senast tillkomna erfarenhet av försäljning inom livsmedelsindustrin. Bokslutet för 2015 är inte klart, 2014 landade rörelseresultatet på -3,4 miljoner kronor och nettoomsättningen på 300.000 kronor.

Axel Granlund är vd och son till Karl-Axel Granlund, vars bolag AB Axel Granlund är huvudägare i Malmöbaserade industrikoncernen Volito.

Emily Binks

Ekobalans Fenix i Lund tar in tre miljoner kronor. Huvudägaren AB Axel Granlund skjuter till merparten av pengarna, som ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Malmös nya startup-program för spelutvecklare drar igång

    I dag startar den första omgången av Haven, Malmös nya startup-program för spelutvecklare. Rapidus har listan på de sex utvalda bolagen.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.