lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tiotals EU-miljoner till regionala utvecklingsprojekt

I dagarna har en rad EU-finansierade projekt i Öresundsregionen fått finansieringen spikad. Bland dem finns Lunds universitets initiativ Cate Pro, som med en totalbudget på 16 miljoner kronor ska hjälpa Skånes och Blekinges företag att göra affärer med Max IV och ESS.

Cate Pro är en fortsättning på det tidigare projektet Cate, Cluster for Accelerator Technology, som även det syftade till att växla upp affärsmöjligheterna kring de gigantiska forskningsanläggningarna. Mike Olsson, doktorand på institutionen för industriell produktion och projektledare för Cate Pro, menar att Skånska företag ofta har svårt att hävda sig i upphandlingarna till Max IV och ESS.

Mike_Olsson– I många fall handlar det om dyra material de inte jobbat i tidigare vilket gör det svårt för dem att bedöma riskerna. Då lägger de sig också högre i upphandlingen än företag som har mer erfarenhet med denna typ av produktion, säger han till Rapidus.

I Cate Pro ska företagen därför få tillverka svåra komponenter på försök, vilket gör riskbedömningarna enklare när det väl blir skarpt läge i en upphandling. Mike Olsson räknar med minst 20 deltagande företag. En handfull har redan visat intresse, däribland verkstadsbolagen Examec i Tomelilla, RFR Solutions i Landskrona och Prodtek i Lund.

Stora delar av utrustningen till ESS kommer som in kind-bidrag från medlemsländerna, vilket gör det svårare för svenska bolag att vara med. Målet med Cate Pro är därför främst att de lokala företagen ska knipa affärer inom service och underhåll när ESS och Max IV väl är igång, uppger Mike Olsson.

Cate Pro blev i förra veckan utvalt som prioriterat projekt inom EU:s regionala strukturfondsprogram, vilket i praktiken innebär att finansieringen är på plats. Rapidus har tidigare rapporterat om planerna på ett forskningscenter inom materialvetenskap vid ESS, kallat Materials Business Center, som även det fick grönt ljus från programmets urvalskommitté. Parallellt har ESS-bygget självt fått klart med 96 av 194 miljoner kronor ur nationella strukturfondsprogrammet som vikts speciellt åt forskningsanläggningen.

Även i många av EU:s Interregfonder har den senaste utdelningsomgången just klubbats. Bland de regionalt relevanta projekten finns Create Converge, som ska resultera i en experimentverkstad inom Virtual Reality-teknik i Media Evolutions regi, samt Soft Landing for SME:s in the North Sea Region, med en totalbudget på 3,6 miljoner euro.

Soft Landing engagerar ett 30-tal parter i Sverige, Danmark, Norge, England, Tyskland och Nederländerna och ska fungera som ett slags utbytesprogram där uppstartsföretag kan etablera sig i inkubatorer och forskningsparker i andra länder. Från Skåne deltar Media Evolution City, Think, Lund Life Science Incubator och Minc.

Erik Olausson

I dagarna har en rad EU-finansierade projekt i Öresundsregionen fått finansieringen spikad. Bland dem finns Lunds universitets initiativ Cate Pro, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.