torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Tiotals EU-miljoner till regionala utvecklingsprojekt

I dagarna har en rad EU-finansierade projekt i Öresundsregionen fått finansieringen spikad. Bland dem finns Lunds universitets initiativ Cate Pro, som med en totalbudget på 16 miljoner kronor ska hjälpa Skånes och Blekinges företag att göra affärer med Max IV och ESS.

Cate Pro är en fortsättning på det tidigare projektet Cate, Cluster for Accelerator Technology, som även det syftade till att växla upp affärsmöjligheterna kring de gigantiska forskningsanläggningarna. Mike Olsson, doktorand på institutionen för industriell produktion och projektledare för Cate Pro, menar att Skånska företag ofta har svårt att hävda sig i upphandlingarna till Max IV och ESS.

Mike_Olsson– I många fall handlar det om dyra material de inte jobbat i tidigare vilket gör det svårt för dem att bedöma riskerna. Då lägger de sig också högre i upphandlingen än företag som har mer erfarenhet med denna typ av produktion, säger han till Rapidus.

I Cate Pro ska företagen därför få tillverka svåra komponenter på försök, vilket gör riskbedömningarna enklare när det väl blir skarpt läge i en upphandling. Mike Olsson räknar med minst 20 deltagande företag. En handfull har redan visat intresse, däribland verkstadsbolagen Examec i Tomelilla, RFR Solutions i Landskrona och Prodtek i Lund.

Stora delar av utrustningen till ESS kommer som in kind-bidrag från medlemsländerna, vilket gör det svårare för svenska bolag att vara med. Målet med Cate Pro är därför främst att de lokala företagen ska knipa affärer inom service och underhåll när ESS och Max IV väl är igång, uppger Mike Olsson.

Cate Pro blev i förra veckan utvalt som prioriterat projekt inom EU:s regionala strukturfondsprogram, vilket i praktiken innebär att finansieringen är på plats. Rapidus har tidigare rapporterat om planerna på ett forskningscenter inom materialvetenskap vid ESS, kallat Materials Business Center, som även det fick grönt ljus från programmets urvalskommitté. Parallellt har ESS-bygget självt fått klart med 96 av 194 miljoner kronor ur nationella strukturfondsprogrammet som vikts speciellt åt forskningsanläggningen.

Även i många av EU:s Interregfonder har den senaste utdelningsomgången just klubbats. Bland de regionalt relevanta projekten finns Create Converge, som ska resultera i en experimentverkstad inom Virtual Reality-teknik i Media Evolutions regi, samt Soft Landing for SME:s in the North Sea Region, med en totalbudget på 3,6 miljoner euro.

Soft Landing engagerar ett 30-tal parter i Sverige, Danmark, Norge, England, Tyskland och Nederländerna och ska fungera som ett slags utbytesprogram där uppstartsföretag kan etablera sig i inkubatorer och forskningsparker i andra länder. Från Skåne deltar Media Evolution City, Think, Lund Life Science Incubator och Minc.

Erik Olausson

I dagarna har en rad EU-finansierade projekt i Öresundsregionen fått finansieringen spikad. Bland dem finns Lunds universitets initiativ Cate Pro, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.