lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-stödet till Sonyanställda låter vänta på sig…

EU-pengar till skräddarsydda insatser för dem som förlorat jobbet från Sony Mobile och Blackberry väntades i oktober. Men ansökan ligger fortfarande kvar på regeringens bord. Trots det har en fjärdedel redan nya jobb.

Sedan i somras har regionala aktörer med Arbetsförmedlingen i spetsen arbetat för att få hem 54 miljoner kronor från EU:s globaliseringsfond, till insatser för de uppsagda. Pengar som bland annat ska användas som direkt stöd till dem som startar nya företag.

Arbetsförmedlingen förväntade sig att ansökan skulle vara inskickad i oktober, men den är fortfarande under beredning hos regeringskansliet.

– Jag har inget besked om när ett beslut kan tas, säger Cecilia Eng Jakobsson, departementssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

Samtidigt har många av de uppsagda redan gått vidare. Av de 407 personer från Sony Mobile som varit i kontakt med Trygghetsrådet har var fjärde redan en ny anställning, visar nya siffror som Rapidus tagit del av.

För vissa har uppsägningen inneburit ett karriärlyft, 40 procent av de nyanställda uppger att de har högre lön och 30 procent har en högre befattning. Åtta av tio jobbar i Lund eller Malmö.

Många har sugits upp av andra storbolag i regionen. Bosch, Axis, Sigma, Ikea och Anima, som Rapidus rapporterade om igår, har alla anställt fem personer eller fler. Även Saab Kockums, Qlik och Swep finns bland de nya arbetsgivarna.

Alla kommer dock inte få jobb direkt. Arbetsförmedlingen planerar för individuellt skräddarsydda insatser, som vidareutbildningar, när beskedet om EU-pengarna väl kommer, uppger Carina Friis, arbetsförmedlingschef i Lund.

Carina_Friis– Jag väntar med spänning, men har all respekt för att beredningen tar tid. Jag räknar med ett beslut innan årsskiftet, säger hon till Rapidus.

Bo Altinius på Trygghetsrådet menar att det finns risk att behovet av pengarna minskar när de dröjer. Han jämför med Astra Zenecas nedläggning i Lund 2010, då kom globaliseringsfondens stöd först i december 2011 och man hann inte spendera dem.

– Vi hade kunnat använda mer av pengarna om de kommit ett år tidigare. Då försökte vi bland annat få i gång en lärarutbildning men pengarna kom för sent för det.

I mars i år varslade Sony Mobile 1.000 personer, varav knappt 600 var anställda. Månaden därpå meddelade Blackberry att de lägger ner sitt Malmökontor, med knappt 100 anställda.

Olof Peterson

EU-pengar till skräddarsydda insatser för dem som förlorat jobbet från Sony Mobile och Blackberry väntades i oktober. Men ansökan ligger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.