söndag 19 maj 2024

inloggad som

EU-stödet till Sonyanställda låter vänta på sig…

EU-pengar till skräddarsydda insatser för dem som förlorat jobbet från Sony Mobile och Blackberry väntades i oktober. Men ansökan ligger fortfarande kvar på regeringens bord. Trots det har en fjärdedel redan nya jobb.

Sedan i somras har regionala aktörer med Arbetsförmedlingen i spetsen arbetat för att få hem 54 miljoner kronor från EU:s globaliseringsfond, till insatser för de uppsagda. Pengar som bland annat ska användas som direkt stöd till dem som startar nya företag.

Arbetsförmedlingen förväntade sig att ansökan skulle vara inskickad i oktober, men den är fortfarande under beredning hos regeringskansliet.

– Jag har inget besked om när ett beslut kan tas, säger Cecilia Eng Jakobsson, departementssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

Samtidigt har många av de uppsagda redan gått vidare. Av de 407 personer från Sony Mobile som varit i kontakt med Trygghetsrådet har var fjärde redan en ny anställning, visar nya siffror som Rapidus tagit del av.

För vissa har uppsägningen inneburit ett karriärlyft, 40 procent av de nyanställda uppger att de har högre lön och 30 procent har en högre befattning. Åtta av tio jobbar i Lund eller Malmö.

Många har sugits upp av andra storbolag i regionen. Bosch, Axis, Sigma, Ikea och Anima, som Rapidus rapporterade om igår, har alla anställt fem personer eller fler. Även Saab Kockums, Qlik och Swep finns bland de nya arbetsgivarna.

Alla kommer dock inte få jobb direkt. Arbetsförmedlingen planerar för individuellt skräddarsydda insatser, som vidareutbildningar, när beskedet om EU-pengarna väl kommer, uppger Carina Friis, arbetsförmedlingschef i Lund.

Carina_Friis– Jag väntar med spänning, men har all respekt för att beredningen tar tid. Jag räknar med ett beslut innan årsskiftet, säger hon till Rapidus.

Bo Altinius på Trygghetsrådet menar att det finns risk att behovet av pengarna minskar när de dröjer. Han jämför med Astra Zenecas nedläggning i Lund 2010, då kom globaliseringsfondens stöd först i december 2011 och man hann inte spendera dem.

– Vi hade kunnat använda mer av pengarna om de kommit ett år tidigare. Då försökte vi bland annat få i gång en lärarutbildning men pengarna kom för sent för det.

I mars i år varslade Sony Mobile 1.000 personer, varav knappt 600 var anställda. Månaden därpå meddelade Blackberry att de lägger ner sitt Malmökontor, med knappt 100 anställda.

Olof Peterson

EU-pengar till skräddarsydda insatser för dem som förlorat jobbet från Sony Mobile och Blackberry väntades i oktober. Men ansökan ligger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]