tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-stödet till Sonyanställda låter vänta på sig…

EU-pengar till skräddarsydda insatser för dem som förlorat jobbet från Sony Mobile och Blackberry väntades i oktober. Men ansökan ligger fortfarande kvar på regeringens bord. Trots det har en fjärdedel redan nya jobb.

Sedan i somras har regionala aktörer med Arbetsförmedlingen i spetsen arbetat för att få hem 54 miljoner kronor från EU:s globaliseringsfond, till insatser för de uppsagda. Pengar som bland annat ska användas som direkt stöd till dem som startar nya företag.

Arbetsförmedlingen förväntade sig att ansökan skulle vara inskickad i oktober, men den är fortfarande under beredning hos regeringskansliet.

– Jag har inget besked om när ett beslut kan tas, säger Cecilia Eng Jakobsson, departementssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

Samtidigt har många av de uppsagda redan gått vidare. Av de 407 personer från Sony Mobile som varit i kontakt med Trygghetsrådet har var fjärde redan en ny anställning, visar nya siffror som Rapidus tagit del av.

För vissa har uppsägningen inneburit ett karriärlyft, 40 procent av de nyanställda uppger att de har högre lön och 30 procent har en högre befattning. Åtta av tio jobbar i Lund eller Malmö.

Många har sugits upp av andra storbolag i regionen. Bosch, Axis, Sigma, Ikea och Anima, som Rapidus rapporterade om igår, har alla anställt fem personer eller fler. Även Saab Kockums, Qlik och Swep finns bland de nya arbetsgivarna.

Alla kommer dock inte få jobb direkt. Arbetsförmedlingen planerar för individuellt skräddarsydda insatser, som vidareutbildningar, när beskedet om EU-pengarna väl kommer, uppger Carina Friis, arbetsförmedlingschef i Lund.

Carina_Friis– Jag väntar med spänning, men har all respekt för att beredningen tar tid. Jag räknar med ett beslut innan årsskiftet, säger hon till Rapidus.

Bo Altinius på Trygghetsrådet menar att det finns risk att behovet av pengarna minskar när de dröjer. Han jämför med Astra Zenecas nedläggning i Lund 2010, då kom globaliseringsfondens stöd först i december 2011 och man hann inte spendera dem.

– Vi hade kunnat använda mer av pengarna om de kommit ett år tidigare. Då försökte vi bland annat få i gång en lärarutbildning men pengarna kom för sent för det.

I mars i år varslade Sony Mobile 1.000 personer, varav knappt 600 var anställda. Månaden därpå meddelade Blackberry att de lägger ner sitt Malmökontor, med knappt 100 anställda.

Olof Peterson

EU-pengar till skräddarsydda insatser för dem som förlorat jobbet från Sony Mobile och Blackberry väntades i oktober. Men ansökan ligger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.