onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Anima sätter första produkten på marknaden 2016

Med tio miljoner euro från kinesiska elektroniktillverkaren GoerTek i ryggen ska Anima få ut sin första produkt på marknaden redan 2016. Det uppger vd Fredrik Rosén för Rapidus när de fyra tidigare Sony Mobile-cheferna bryter tystnaden om sitt nya teknikbolag, som sysselsätter över 50 personer i Malmö.

Anima grundades i september men planerna började gro redan i vintras.

– Vi hade alla chefsbefattningar och fick därför tidigt reda på de nedskärningar som väntade i Lund. Vi har känt varandra länge och började fundera på olika sätt att arbeta vidare, säger Animas operative chef Pål Borge till Rapidus.

Liksom övriga tre grundare har han ett långt förflutet från Sony Mobile och ledande poster på avdelningen för companion products, som bland annat inkluderar Sonys uppkopplade klockor och armband. På sikt ska Anima utveckla uppkopplade prylar även till andra ändamål men det är inom wearables, alltså uppkopplad elektronik som bärs på kroppen, som den första produktsatsningen sker.

Sarandis Kalogeropulos– Det kommer vara en pryl som använder data från mobilen men som inte alltid måste vara uppkopplad till mobilen för att fungera, säger marknadschefen Sarandis Kalogeropulos utan att vilja precisera närmare.

Bolagsnamnet syftar på latinska ordet för själ, något grundarna förklarar med att Animas produkter bland annat ska kännas naturliga att bära och adressera ”behov av det fundamentala slaget”.

Tidigare i höst rapporterade Sydsvenskan att Anima fått in tio miljoner euro från storägaren GoerTek, en miljardkoncern noterad på Shenzhen-börsen. GoerTek utvecklar och säljer komponenter för högtalare och mikrofoner men fungerar även som sista tillverkningsledet för färdiga hemelektronikprodukter. Anima kommer dock vara ett självständigt dotterbolag och själva ansvara för att ta sin teknik till marknaden, uppger Fredrik Rosén.

fredrik_rosen– Som det ser ut nu kommer den finansiering vi fått räcka till det, säger han.

Anima sysselsätter strax över 50 personer. Av dem är runt 20 konsulter och resten fast anställda, varav absoluta merparten är kollegor från Sony Mobile. Enligt grundarkvartetten kommer bolaget växa betydligt försiktigare framöver med ett fåtal nyanställningar det närmaste året.

Varför valde ni att etablera bolaget i Malmö istället för mobilklustret i Lund?

– Just nu finns det en väldigt skön startup-community i Malmö. Det är också en bra idé med ett miljöombyte när man startar ett nytt bolag, säger Animas produktchef Thomas Sandelius.

Tillsammans med personalen kommer han och de övriga tre grundarna äga en fjärdedel av Anima, med GoerTek som 75-procentig ägare. Styrelseordförande är Yu Dachao från GoerTek

Erik Olausson

Med tio miljoner euro från kinesiska elektroniktillverkaren GoerTek i ryggen ska Anima få ut sin första produkt på marknaden redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • Några tröstande ord till spelbolagen

    Investerarna har inte försvunnit – de investerar bara mindre. Det var ett av budskapen till spelutvecklarna från investerarpanelen vid Nordic Games i Malmö.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.