onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Anima sätter första produkten på marknaden 2016

Med tio miljoner euro från kinesiska elektroniktillverkaren GoerTek i ryggen ska Anima få ut sin första produkt på marknaden redan 2016. Det uppger vd Fredrik Rosén för Rapidus när de fyra tidigare Sony Mobile-cheferna bryter tystnaden om sitt nya teknikbolag, som sysselsätter över 50 personer i Malmö.

Anima grundades i september men planerna började gro redan i vintras.

– Vi hade alla chefsbefattningar och fick därför tidigt reda på de nedskärningar som väntade i Lund. Vi har känt varandra länge och började fundera på olika sätt att arbeta vidare, säger Animas operative chef Pål Borge till Rapidus.

Liksom övriga tre grundare har han ett långt förflutet från Sony Mobile och ledande poster på avdelningen för companion products, som bland annat inkluderar Sonys uppkopplade klockor och armband. På sikt ska Anima utveckla uppkopplade prylar även till andra ändamål men det är inom wearables, alltså uppkopplad elektronik som bärs på kroppen, som den första produktsatsningen sker.

Sarandis Kalogeropulos– Det kommer vara en pryl som använder data från mobilen men som inte alltid måste vara uppkopplad till mobilen för att fungera, säger marknadschefen Sarandis Kalogeropulos utan att vilja precisera närmare.

Bolagsnamnet syftar på latinska ordet för själ, något grundarna förklarar med att Animas produkter bland annat ska kännas naturliga att bära och adressera ”behov av det fundamentala slaget”.

Tidigare i höst rapporterade Sydsvenskan att Anima fått in tio miljoner euro från storägaren GoerTek, en miljardkoncern noterad på Shenzhen-börsen. GoerTek utvecklar och säljer komponenter för högtalare och mikrofoner men fungerar även som sista tillverkningsledet för färdiga hemelektronikprodukter. Anima kommer dock vara ett självständigt dotterbolag och själva ansvara för att ta sin teknik till marknaden, uppger Fredrik Rosén.

fredrik_rosen– Som det ser ut nu kommer den finansiering vi fått räcka till det, säger han.

Anima sysselsätter strax över 50 personer. Av dem är runt 20 konsulter och resten fast anställda, varav absoluta merparten är kollegor från Sony Mobile. Enligt grundarkvartetten kommer bolaget växa betydligt försiktigare framöver med ett fåtal nyanställningar det närmaste året.

Varför valde ni att etablera bolaget i Malmö istället för mobilklustret i Lund?

– Just nu finns det en väldigt skön startup-community i Malmö. Det är också en bra idé med ett miljöombyte när man startar ett nytt bolag, säger Animas produktchef Thomas Sandelius.

Tillsammans med personalen kommer han och de övriga tre grundarna äga en fjärdedel av Anima, med GoerTek som 75-procentig ägare. Styrelseordförande är Yu Dachao från GoerTek

Erik Olausson

Med tio miljoner euro från kinesiska elektroniktillverkaren GoerTek i ryggen ska Anima få ut sin första produkt på marknaden redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad