söndag 24 november 2024

inloggad som

Sex miljoner säkrade till nytt materialcenter vid ESS

Medlemsorganisationen Materials Business Center ska skapa bättre förutsättningar för bolag som är inriktade på nya material. Sex miljoner kronor är redan säkrade från bland annat Region Skåne och Science Village Scandinavia. Nu söker organisationen drygt sex miljoner kronor från EU:s regionala utvecklingsfond.

Förutsatt att bidraget beviljas drar verksamheten i gång efter årsskiftet. Av de ungefär sex miljoner kronorna i medfinansiering står Region Skåne för drygt hälften och Innovation Skåne skjuter tillsammans med blivande medlemmar till 1,5 miljoner kronor.

Övriga finansiärer är Science Village Scandinavia, Lund universitet och Invest in Skåne. Planen är att finansieringen ska räcka i tre år, efter det ska medlemsavgifter täcka organisationens kostnader.

I Materials Business Center ska uppstartsbolag, universitet och etablerade aktörer inom industrin få möjlighet att ta del av varandras erfarenheter och marknadsbehov genom seminarier och event. Telekomprofilen och tidigare Ericssonchefen Lars Tilly är verksamhetsledare för satsningen.

Lars Tilly– Tanken med Materials Business Center är att skapa de bästa förutsättningarna för nya affärsverksamheter och fånga upp kritiska materialrelaterade behov från industrin. Vi kommer anordna fokusseminarium på specialområden inom bland annat nanomaterial, imaging och visualisering, säger Lars Tilly till Rapidus.

Till en början ska en handfull personer arbeta i verksamheten på Ideon, förutsatt att EU-finansieringen beviljas. År 2018 planerar de att flytta in i nybyggda lokaler på Science Village Scandinavia, mellan ESS och MAX IV. Lokalerna är fördelade på två våningar och omfattar ungefär 1.000 kvadratmeter.

Utöver kontorsplatser kommer konferenslokaler samt ett minilab med ett optiskt- och elektronmikroskop, med möjlighet att visa upp och se nya material, finnas.

– Vi kommer ha kontorsplatser för entreprenörer och uppstartsbolag, och för större industriella aktörer som därmed kan vara närvarande tillsammans i den här bubblande och kreativa miljön. Även universitet och akademin kommer ha möjlighet till kontorsplatser, säger Lars Tilly.

Emily Binks

Medlemsorganisationen Materials Business Center ska skapa bättre förutsättningar för bolag som är inriktade på nya material. Sex miljoner kronor är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.