söndag 3 december 2023

inloggad som

Sex miljoner säkrade till nytt materialcenter vid ESS

Medlemsorganisationen Materials Business Center ska skapa bättre förutsättningar för bolag som är inriktade på nya material. Sex miljoner kronor är redan säkrade från bland annat Region Skåne och Science Village Scandinavia. Nu söker organisationen drygt sex miljoner kronor från EU:s regionala utvecklingsfond.

Förutsatt att bidraget beviljas drar verksamheten i gång efter årsskiftet. Av de ungefär sex miljoner kronorna i medfinansiering står Region Skåne för drygt hälften och Innovation Skåne skjuter tillsammans med blivande medlemmar till 1,5 miljoner kronor.

Övriga finansiärer är Science Village Scandinavia, Lund universitet och Invest in Skåne. Planen är att finansieringen ska räcka i tre år, efter det ska medlemsavgifter täcka organisationens kostnader.

I Materials Business Center ska uppstartsbolag, universitet och etablerade aktörer inom industrin få möjlighet att ta del av varandras erfarenheter och marknadsbehov genom seminarier och event. Telekomprofilen och tidigare Ericssonchefen Lars Tilly är verksamhetsledare för satsningen.

Lars Tilly– Tanken med Materials Business Center är att skapa de bästa förutsättningarna för nya affärsverksamheter och fånga upp kritiska materialrelaterade behov från industrin. Vi kommer anordna fokusseminarium på specialområden inom bland annat nanomaterial, imaging och visualisering, säger Lars Tilly till Rapidus.

Till en början ska en handfull personer arbeta i verksamheten på Ideon, förutsatt att EU-finansieringen beviljas. År 2018 planerar de att flytta in i nybyggda lokaler på Science Village Scandinavia, mellan ESS och MAX IV. Lokalerna är fördelade på två våningar och omfattar ungefär 1.000 kvadratmeter.

Utöver kontorsplatser kommer konferenslokaler samt ett minilab med ett optiskt- och elektronmikroskop, med möjlighet att visa upp och se nya material, finnas.

– Vi kommer ha kontorsplatser för entreprenörer och uppstartsbolag, och för större industriella aktörer som därmed kan vara närvarande tillsammans i den här bubblande och kreativa miljön. Även universitet och akademin kommer ha möjlighet till kontorsplatser, säger Lars Tilly.

Emily Binks

Medlemsorganisationen Materials Business Center ska skapa bättre förutsättningar för bolag som är inriktade på nya material. Sex miljoner kronor är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad