måndag 29 april 2024

inloggad som

LU-forskning knoppas av i Bolivia

Ett forskarutbyte mellan Lunds universitet och Bolivias statliga universitet San Andrés i La Paz har resulterat i en avknoppning som både förädlar och importerar spannmål. Som 50-procentig delägare står Lundabaserade livsmedelsteknikbolaget Aventure.

Bakom Swebol Biotech står bland andra Olof Böök, med bakgrund från Oatly och engagerad i Lundabolagen Glucanova och DoubleGood, samt Lundaprofessorn Olof Olsson som även grundat forskningsavknoppningen CropTailor kring förädlingsmetoder för havre. 

Swebol Biotech grundar sig på ett Sidafinansierat forskningsutbyte och i dotterbolaget som nu bildats i Bolivia arbetar fyra personer som alla utbildat sig och forskat i Lund. Lämpliga lokala spannmålsodlare har lokaliserats och forskning och förädling av potatis, havre och quinoa är inledd.

– Bolivia är ett spännande land, både geografisk och odlingsmässigt, det är odlingsbart över 4.000 meter över havet, vilket ger intressanta möjligheter för många spannmålsrelaterade växter, säger Olof Böök till Rapidus. 

Bland annat tittar man på vilka effekter UV-strålningen har på havren på den här höjden, liksom på möjligheterna att införa canihua, ett quinoaliknande frö, som livsmedel i Europa. 

En EFSA-ansökan om att få canihuan godkänd är inskickad och på sikt finns ambitioner om att importera och sälja fröet under ett eget varumärke. Det senare gäller även för quinoan, som man redan importerat ett tiotal ton av och distribuerat till svenska kunder. 

Bland kunderna i Bolivia finns bland annat den danska stjärnkrogen Nomas systerkrog Gustu i La Paz. 

I Bolivia arbetar man även med att bygga upp en analysverksamhet och infrastruktur kring renhet på fälten och i produktionen, för att kunna bekräfta tidigt i kedjan att quinoan är fri från gluten. 

– På lång sikt kommer vi bredda oss och presentera flera matrelaterade produkter, som exempelvis en quinoadryck, men vi börjat försiktigt, säger Olof Böök. 

Swebol Biotech ägs till 50 procent av Aventure, samma bolag som står bakom functional food-företagen DoubleGood, Glucanova, Ottos Barnmat och Berries by Astrid, vilka Olof Böök också är engagerad i. Medgrundare och vd för Aventure är Rickard Öste, som även är grundare till Oatly.  

Jennie Lorentsson

Ett forskarutbyte mellan Lunds universitet och Bolivias statliga universitet San Andrés i La Paz har resulterat i en avknoppning som både förädlar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.