söndag 24 november 2024

inloggad som

… där 80 procent går till life science.

Den kostsamma processen att utveckla nya läkemedel och medicinteknisk utrustning ger tydligt avtryck i statistiken för de skånska börsbolagen. 80 procent av de pengar som forsat in via aktiemarknaderna har gått till life science-bolag.

Av 1.180 miljoner kronor som de skånska börsbolagen plockat in i år står life science-bolagen för hisnande 939 miljoner kronor. Då ingår Hansa Medical, som plockade in närmare en kvarts miljard i vintras, men även NeuroVive som under våren tog in sammanlagt 135 miljoner kronor före emissionskostnader i två steg. Pengarna var tänkta att gå till kommersialiseringen av Ciclomulsion, NeuroVives läkemedelskandidat för infarktpatienter. Men efter otillfredsställande resultat från fas III-studien i somras har bolaget nu gett upp det spåret helt och hållet.

– Vi hade redan ett samarbete med Inventiv, som säljer tjänster för lansering och marknadsföring, och siktade på lansering i Frankrike 2017. Nu har vi lagt om strategin och satsar vårt kapital på att accelerera de två projekt i fas II som vi har, säger Jan Nilsson.

Han tog över som tillförordnad vd sedan Mikael Brönnegård lämnade det Lundabaserade tiomannabolaget i september. Jan Nilsson var själv med och charmade ihop hälften av pengarna under våren från amerikanska investerare.

– Vi hade hoppats på lite mer, men det var första gången vi sökte finansiering i USA och det resulterade i 70 miljoner före emissionskostnader. Riskaptiten är större på andra sidan Atlanten, inte minst var den det i vintras och våras, säger han.

Erik Olausson

Den kostsamma processen att utveckla nya läkemedel och medicinteknisk utrustning ger tydligt avtryck i statistiken för de skånska börsbolagen. 80 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.