söndag 14 april 2024

inloggad som

… där 80 procent går till life science.

Den kostsamma processen att utveckla nya läkemedel och medicinteknisk utrustning ger tydligt avtryck i statistiken för de skånska börsbolagen. 80 procent av de pengar som forsat in via aktiemarknaderna har gått till life science-bolag.

Av 1.180 miljoner kronor som de skånska börsbolagen plockat in i år står life science-bolagen för hisnande 939 miljoner kronor. Då ingår Hansa Medical, som plockade in närmare en kvarts miljard i vintras, men även NeuroVive som under våren tog in sammanlagt 135 miljoner kronor före emissionskostnader i två steg. Pengarna var tänkta att gå till kommersialiseringen av Ciclomulsion, NeuroVives läkemedelskandidat för infarktpatienter. Men efter otillfredsställande resultat från fas III-studien i somras har bolaget nu gett upp det spåret helt och hållet.

– Vi hade redan ett samarbete med Inventiv, som säljer tjänster för lansering och marknadsföring, och siktade på lansering i Frankrike 2017. Nu har vi lagt om strategin och satsar vårt kapital på att accelerera de två projekt i fas II som vi har, säger Jan Nilsson.

Han tog över som tillförordnad vd sedan Mikael Brönnegård lämnade det Lundabaserade tiomannabolaget i september. Jan Nilsson var själv med och charmade ihop hälften av pengarna under våren från amerikanska investerare.

– Vi hade hoppats på lite mer, men det var första gången vi sökte finansiering i USA och det resulterade i 70 miljoner före emissionskostnader. Riskaptiten är större på andra sidan Atlanten, inte minst var den det i vintras och våras, säger han.

Erik Olausson

Den kostsamma processen att utveckla nya läkemedel och medicinteknisk utrustning ger tydligt avtryck i statistiken för de skånska börsbolagen. 80 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.