torsdag 22 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lansering ska ge första intäkterna till Mapillary

Kartbolaget Mapillary har sjudubblat sin bilddatabas under året. Nu kommer första färdigförpackade produkten – som ska ge Malmöbolaget sina första ordentliga intäkter.

Mapillary grundades 2013 av Jan Erik Solem, som för fem år sedan sålde sitt ansiktsigenkänningsbolag Polar Rose till Apple för omkring 200 miljoner kronor. Idén med Mappilary är att utmana tjänster som Google Street View med en karttjänst som bygger på användarnas egna bilder. Under 2015 har antalet bilder i systemet ökat från 5 till över 35 miljoner bilder och räckvidden långsamt börjat nå även utanför Europa och USA.

Hittills har verksamheten främst bekostats med riskkapital, i vintras fick bolaget in 1,5 miljoner dollar från bland andra amerikanska Sequoia och London-baserade Wellington Partners. På onsdag lanserar Mapillary dock sin första färdigförpackade tjänst, ett insticksprogram som kopplar ihop Mapillary med det dominerande Gis-bolaget, amerikanska Esri. Bolaget står bakom mjukvaran ArcGIS, som används för att hantera och presentera geografiskt kopplad data.

– Vår kundgrupp är framför allt städer och kommuner.  I dag köper de gatubilder för miljoner, som de inte ens har rättigheter till. Det är väldigt dyrt, men alla behöver detta till bygglov, stadsplanering och liknande. Vi erbjuder det snabbt och billigt, säger Jan Erik Solem till Rapidus.

Med den nya produkten kan kunden redigera bilder och information i Mapillary, men datan ligger på kundens egen Gis-databas. En annan aspekt är att många städer har mängder av oanvända bilder från olika inventeringar. Förra veckan samarbetade Mapillary med Helsingborgs stad och lade in hela deras bilddatabas från förra årets väginventering. Nu kan tjänstemännen se staden i 3D i Mapillary och lägga till information, som landar i deras Gis-system.

Under året har teamet vuxit från sex till tio personer, inklusive en ny affärsutvecklare i New York. Mapillary samarbetar i dag med fyra amerikanska metropoler, New York, Washington DC, Detroit och Los Angeles i skräddarsydda projekt.

– New York inventerar vägnätet vart annat år och gör det fortfarande genom att åka ut med bilar och anteckna med papper och penna. De vill ta egna bilder, innan och efter åtgärd. Med Mapillary kan de ta bilder och samma dag är det tillgängligt för alla i systemet, säger Jan Erik Solem.

Andra pågående projekt handlar om att kartlägga stora delar av Dar es-Salaam tillsammans med Världbanken. På sikt är Mapillarys mål att täcka in hela jorden, uppger Jan Erik Solem.

Olof Peterson

Kartbolaget Mapillary har sjudubblat sin bilddatabas under året. Nu kommer första färdigförpackade produkten – som ska ge Malmöbolaget sina första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.