I somras lyckades amerikanske OHSU Knight Cancer Institute samla in en miljard dollar till satsningar på tidigare upptäckt av cancersjukdomar. Ett av de första avtal som de skriver är med lundabolaget Immunovia. Med avtalet i hamn ska Immunovia plocka in 60 miljoner kronor i en listningsemission och noteras på First North.
Immunovia tar fram biomarkörer för cancer i bukspottskörteln och har nyligen tagit fram ett blodprov som kan avslöja sjukdomen i ett tidigt skede. I fallet med cancer i bukspottkörteln kan det ha stor klinisk betydelse, eftersom sjukdomen ofta upptäcks för sent. De flesta drabbade dör inom ett halvår efter diagnos.
I dag avslöjar Immunovia att de skrivit ett omfattande avtal med nystartade amerikanska OHSU Knight Cancer Institute, som nyligen tog in en miljard dollar för att lägga på forskning om tidig detektion av cancer. Det nya avtalet har tre delar.
1. Samarbete om att göra Immunovias blodprov tillgängligt på den amerikanska marknaden.
2. Ett kommersiellt avtal om att använda referenslabbet på Knight Cancer Institute.
3. Ett långsiktigt avtal för att använda Immunovias plattform till att ta fram tester till fler cancersjukdomar.
Bakom OHSU Knight Cancer Institute står Nike-grundaren Phil Knight och centret leds av cancerforskaren Brian Drucker. Immunovias vd Mats Grahn säger att avtalet har stor betydelse för deras planer att lanseras i USA.
– Det går inte att sätta värde på. Vår målgrupp är i första hand personer med ärftlig risk för cancer. Den primära marknaden består av 200.000 personer i västvärlden, säger han.
Förutom att använda referenslabbet i USA ska ett labb ackrediteras i Lund under 2016. Under 2017 ska blodprovet vara tillgängligt på marknaden.
Samarbetet börjar omedelbart. Samtidigt laddar Immunovia för att börsnoteras på First North. Den 30 oktober kommer prospektet och de planerar för en nyemission värd 60 miljoner kronor.
– Vi letar efter nya investerare för vi vill få spridning på våra aktier inför noteringen, säger Mats Grahn.
Immunovia baseras på forskning från Lund, och största ägare är professorn Carl Borrebaeck. Han är även grundare till Alligator Bioscience som i augusti tecknade ett avtal med läkemedelsjätten Johnson & Johnson om den immunstimulerande cancerbehandlingen ADC-1013. Den affären var värd drygt sex miljarder kronor.
I ägarlistan bakom Immunovia märks även profiler som PG Gyllenhammar och KTH-professorn Mathias Uhlén.
Olof Peterson