måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Johnson & Johnson blir fjärde största ägaren i Alligator

Affären med Johnson & Johnson kan på sikt bli värd uppåt 700 miljoner dollar för Alligator Bioscience. I dag kan Rapidus avslöja att en första inbetalning gjorts, som ger den amerikanska jätten drygt sju procent av aktierna i det börsaktuella Lundabolaget.

I affären som presenterades i augusti får Johnson & Johnson en världsomfattande licens för ADC-1013, Alligators antikropp för behandling av elakartad hudcancer. Att Johnson & Johnson även skulle bli delägare i Alligator var en del av licensavtalet, men hur stor andel läkemedelsjätten skulle ta – och för hur mycket – har hittills hållits hemligt.

Dokument som Rapidus tagit del av visar dock att Alligator i september tillförts knappt 83 miljoner kronor från Johnson & Johnson via en nyemission. De nytecknade aktierna ger läkemedelsjätten 7,3 procent av bolaget, vilket gör Johnson & Johnson till den fjärde största ägaren efter Banque Internationale à Luxembourg, Sunstone Capital och ett dotterbolag till börsnoterade Investor.

Peter Benson, Alligators styrelseordförande och representant för Sunstone Capital, vill inte kommentera siffrorna i nyemissionen men säger att Alligator är nöjda med att ha fått in Johnson & Johnson som delägare.

Peter Benson– Det är ett stort, stabilt företag och att de blir delägare visar att de tror på det vi gör, säger han.

Utöver pengarna i nyemissionen får Alligator ytterligare en initial kontantutdelning från avtalet med Johnson & Johnson, hur mycket det rör sig om vill Peter Benson inte gå in på.

Under våren tog Alligator in totalt 73 miljoner kronor från tidigare ägare för att dra igång fas I-studierna av ADC-1013. Affären med Johnson & Johnson innebär att det amerikanska bolaget tar över utvecklingen efter fas I-studierna. Det gör att Alligators forskare frigörs för att arbeta med andra projekt, i pipelinen finns flera antikroppsbaserade läkemedelskandidater som aktiverar immunförsvaret för att bekämpa cancertumörer.

Alligator har i dag 25 anställda och är beläget på Medicon Village i Lund. Utöver storägarna finns bland andra Almi Invest Syd, fackförbundet Unionen och grundaren Carl Borrebaeck i ägarlistan. Som Rapidus tidigare rapporterat är Alligator i färd med att notera sig på Stockholmsbörsen.

– Vi har tryckt på knappen, men sådana här processer tar rätt långt tid och jag tror inte vi hinner i år. Om det blir i första eller andra kvartalet nästa år, det återstår att se, säger Peter Benson till Rapidus.

Erik Olausson

Affären med Johnson & Johnson kan på sikt bli värd uppåt 700 miljoner dollar för Alligator Bioscience. I dag kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.