onsdag 24 april 2024

inloggad som

Johnson & Johnson blir fjärde största ägaren i Alligator

Affären med Johnson & Johnson kan på sikt bli värd uppåt 700 miljoner dollar för Alligator Bioscience. I dag kan Rapidus avslöja att en första inbetalning gjorts, som ger den amerikanska jätten drygt sju procent av aktierna i det börsaktuella Lundabolaget.

I affären som presenterades i augusti får Johnson & Johnson en världsomfattande licens för ADC-1013, Alligators antikropp för behandling av elakartad hudcancer. Att Johnson & Johnson även skulle bli delägare i Alligator var en del av licensavtalet, men hur stor andel läkemedelsjätten skulle ta – och för hur mycket – har hittills hållits hemligt.

Dokument som Rapidus tagit del av visar dock att Alligator i september tillförts knappt 83 miljoner kronor från Johnson & Johnson via en nyemission. De nytecknade aktierna ger läkemedelsjätten 7,3 procent av bolaget, vilket gör Johnson & Johnson till den fjärde största ägaren efter Banque Internationale à Luxembourg, Sunstone Capital och ett dotterbolag till börsnoterade Investor.

Peter Benson, Alligators styrelseordförande och representant för Sunstone Capital, vill inte kommentera siffrorna i nyemissionen men säger att Alligator är nöjda med att ha fått in Johnson & Johnson som delägare.

Peter Benson– Det är ett stort, stabilt företag och att de blir delägare visar att de tror på det vi gör, säger han.

Utöver pengarna i nyemissionen får Alligator ytterligare en initial kontantutdelning från avtalet med Johnson & Johnson, hur mycket det rör sig om vill Peter Benson inte gå in på.

Under våren tog Alligator in totalt 73 miljoner kronor från tidigare ägare för att dra igång fas I-studierna av ADC-1013. Affären med Johnson & Johnson innebär att det amerikanska bolaget tar över utvecklingen efter fas I-studierna. Det gör att Alligators forskare frigörs för att arbeta med andra projekt, i pipelinen finns flera antikroppsbaserade läkemedelskandidater som aktiverar immunförsvaret för att bekämpa cancertumörer.

Alligator har i dag 25 anställda och är beläget på Medicon Village i Lund. Utöver storägarna finns bland andra Almi Invest Syd, fackförbundet Unionen och grundaren Carl Borrebaeck i ägarlistan. Som Rapidus tidigare rapporterat är Alligator i färd med att notera sig på Stockholmsbörsen.

– Vi har tryckt på knappen, men sådana här processer tar rätt långt tid och jag tror inte vi hinner i år. Om det blir i första eller andra kvartalet nästa år, det återstår att se, säger Peter Benson till Rapidus.

Erik Olausson

Affären med Johnson & Johnson kan på sikt bli värd uppåt 700 miljoner dollar för Alligator Bioscience. I dag kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.