… som är med i finalomgången och slåss om 80 miljoner kronor i Vinnovafinansiering över tio år. Projektet sköts av Sustainable Business Hub.
Vad tänker ni göra med 80 miljoner?
– Vi vill bygga upp en internationellt attraktiv miljö för utveckling av hållbara lösningar för städers energi-, vatten-, och va-system. Vi har ett brett synsätt i Sverige, avfall kopplas till fjärrvärme och biogas, men vi behöver formera samarbetsvägar för företagen för att kunna sälja hela lösningar.
Urban Magma har redan funnits i två år, vilka slags problem behöver kommunerna företagens hjälp med?
– Helsingborgs stad var först på banan och behövde ett system för hantering av avfall och svartvatten i ett nytt bostadsområde. Lund och Kraftringen behöver lågtemperaturlösningar för att ta tillvara och lagra energi som redan finns. Malmö har tagit på sig ledartröjan i ett projekt kring industriell symbios – att den enes avfall blir den andres råvara, och där har Helsingborg och Kristianstad hakat på.
Hur ser intresset från medlemsföretagen ut?
– Det är ganska stort. Totalt sett har vi ett 40-tal olika företag, bland andra Alfa Laval, Tyréns och Malmbergs Water, som engagerar sig i olika sammanhang inom projektet.
Nyligen fick Urban Magma åtta miljoner i EU-stöd, vad ska pengarna gå till?
– Ett treårigt projekt där vi bland annat arbetar med innovationsupphandling och utveckling av samarbetsformer där företagen kan bilda värdekedjor för att matcha städernas efterfrågan av hållbara lösningar. Innovation Skåne har även fått ett specifikt uppdrag att titta på en företagsaccelerator inom miljöteknikområdet, som ska kunna ge rådgivning kring kapital, mentorskap och patent.
Ansökningen till Vinnova ska vara inne i november, hur stor chans har ni att få utdelning?
– Svårt att svara på, de andra tio initiativen kommer erbjuda knivskarp konkurrens. Vi har en bra möjlighet, främst för att vi har en mycket stark mobilisering för visionen och strategin i Urban Magma och att vi levererar resultat med affärer i företagen.
Jennie Lorentsson