torsdag 21 november 2024

inloggad som

MagComp säljer av MRI-teknik

2014 var ett tufft år för skånska forskningsavknoppningen MagComp. Men siffrorna hjälptes upp av en IP-affär med ett europeiskt medicinteknikbolag värd drygt nio miljoner kronor.

MagComps teknik för att gjuta en blandning av metallpulver och bindmedel används till att göra magnetiska komponenter billigare och effektivare. De främsta applikationsområdena är induktionsugnar åt industrin och induktorer för elektriska filter, som används för att rensa bort spänningstoppar och andra störningar vid elproduktion från exempelvis sol- och vindkraft.

Ett sidospår i bolagets utvecklingsverksamhet har varit kameror med magnetresonansröntgen, där MagComps komponenter minskar de magnetiska störningarna, vilket ger skarpare bilder.

Sten Camitz− Vi har utvecklat den applikationen i 12-15 år och kommit nära kommersialisering. Men processen för att få tekniken godkänd är lång och dyr, så vi valde att sälja av rättigheterna, säger MagComps vd Sten Camitz till Rapidus.

Affären kommer väl till pass för MagComp som har ett tufft år bakom sig med en trög marknad framförallt för induktionsugnar. Under 2014 sjönk omsättningen med en tredjedel till 5,2 miljoner kronor. Tack vare IP-försäljningen halverades dock förlusten från -12,2 till -6,2 miljoner.

Sten Camitz vill inte uppge vem som köpt rättigheterna men säger att det rör sig om ett europeiskt medicinteknikbolag som länge varit med som bollplank i utvecklingen av tekniken för tillämpningen inom MRI.

Efter att ha skalat ned personalstyrkan något sysselsätter MagComp i dag 13 anställda. Genom emissioner 2011 och 2013 har bolaget de senaste åren fått in 35 miljoner kronor från tunga ägare som Industrifonden, Sydsvensk Entreprenörfond, Volvo Technology Transfer samt Sydsvenska Industri- och Handelskammarens ordförande Nicolas Hassbjer via ägarbolaget Tequity. Sten Camitz flaggar för att bolaget kommer behöva ytterligare riskkapital inom 1-2 år.

− Vi hade nog kunnat klara oss men vi vill expandera snabbare än kassan tillåter, säger han.

2015 har börjat bättre, uppger Sten Camitz. Han räknar med att omsätta 10 miljoner kronor i år, varav ungefär hälften från försäljning utanför Sverige.

Erik Olausson

2014 var ett tufft år för skånska forskningsavknoppningen MagComp. Men siffrorna hjälptes upp av en IP-affär med ett europeiskt medicinteknikbolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • ”Märkligt att vi inte lyckas bättre”

    Går det att ta ett företag från ax till limpa i Helsingborg? Panelen svarade med viss tvekan ja när Rapidus bjöd in till AW på onsdagen. Här är förbättringspotentialen.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.