torsdag 9 maj 2024

inloggad som

MagComp säljer av MRI-teknik

2014 var ett tufft år för skånska forskningsavknoppningen MagComp. Men siffrorna hjälptes upp av en IP-affär med ett europeiskt medicinteknikbolag värd drygt nio miljoner kronor.

MagComps teknik för att gjuta en blandning av metallpulver och bindmedel används till att göra magnetiska komponenter billigare och effektivare. De främsta applikationsområdena är induktionsugnar åt industrin och induktorer för elektriska filter, som används för att rensa bort spänningstoppar och andra störningar vid elproduktion från exempelvis sol- och vindkraft.

Ett sidospår i bolagets utvecklingsverksamhet har varit kameror med magnetresonansröntgen, där MagComps komponenter minskar de magnetiska störningarna, vilket ger skarpare bilder.

Sten Camitz− Vi har utvecklat den applikationen i 12-15 år och kommit nära kommersialisering. Men processen för att få tekniken godkänd är lång och dyr, så vi valde att sälja av rättigheterna, säger MagComps vd Sten Camitz till Rapidus.

Affären kommer väl till pass för MagComp som har ett tufft år bakom sig med en trög marknad framförallt för induktionsugnar. Under 2014 sjönk omsättningen med en tredjedel till 5,2 miljoner kronor. Tack vare IP-försäljningen halverades dock förlusten från -12,2 till -6,2 miljoner.

Sten Camitz vill inte uppge vem som köpt rättigheterna men säger att det rör sig om ett europeiskt medicinteknikbolag som länge varit med som bollplank i utvecklingen av tekniken för tillämpningen inom MRI.

Efter att ha skalat ned personalstyrkan något sysselsätter MagComp i dag 13 anställda. Genom emissioner 2011 och 2013 har bolaget de senaste åren fått in 35 miljoner kronor från tunga ägare som Industrifonden, Sydsvensk Entreprenörfond, Volvo Technology Transfer samt Sydsvenska Industri- och Handelskammarens ordförande Nicolas Hassbjer via ägarbolaget Tequity. Sten Camitz flaggar för att bolaget kommer behöva ytterligare riskkapital inom 1-2 år.

− Vi hade nog kunnat klara oss men vi vill expandera snabbare än kassan tillåter, säger han.

2015 har börjat bättre, uppger Sten Camitz. Han räknar med att omsätta 10 miljoner kronor i år, varav ungefär hälften från försäljning utanför Sverige.

Erik Olausson

2014 var ett tufft år för skånska forskningsavknoppningen MagComp. Men siffrorna hjälptes upp av en IP-affär med ett europeiskt medicinteknikbolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.