söndag 24 november 2024

inloggad som

Littorin startar fastighetsbolag med Skåne som bas

Före detta moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin vill bli samhällsbyggare i ordets bokstavliga betydelse. Tillsammans med affärsutvecklaren Joachim Grundin startar han ett skånskt fastighetsbolag.

I bolaget Serio Samhällsbyggnad ligger tyngdpunkten på att hitta ombildningsprojekt, exempelvis industrifastigheter eller tomter som tjänat ut sitt syfte och kan bli ett nya bostadsområden.

joachim_grundin– Vi har flera olika projekt på gång, både i Sverige och utomlands, men inget i Skåne för närvarande. Vi har dock fått en förfrågan om att titta på ett projekt i östra Skåne, säger Joachim Grundin.

Inom Sverige letar bolaget framförallt i storstadsregionerna, där de ser bostadsbristen som en tillväxtmöjlighet. Det ekonomiska upplägget är att vara den part som startar och kapitaliserar uppstarten av ett projekt, sedan tas exempelvis ett eller flera byggbolag in som ägare.

svenotto_littorin– Storleksmässigt letar vi efter projekt som är lite för stora för enmannalådor att hantera och vi tittar på lite olika finansiella upplägg. Man kan ju inte räkna med att så här låga räntor hur länge som helst, säger Sven Otto Littorin till Rapidus.

Styrelseordförande för Serio är Kristina Alvendal, före detta bostadsbyggdnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm och vd för Airport City Stockholm. Sven Otto Littorin var 2012 anställd som rådgivare till Region Skåne för att vända utvecklingen för regionens mobilkluster.

Jennie Lorentsson

Före detta moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin vill bli samhällsbyggare i ordets bokstavliga betydelse. Tillsammans med affärsutvecklaren Joachim Grundin startar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.