tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-projekt ger miljontillskott åt Skånska inkubatorer

Om drygt en månad drar det EU-finanseriade projektet Business Incubation 2020 igång. Med en totalbudget på 38 miljoner kronor är målet såväl att hitta hugade entreprenörer bland nya målgrupper som att öka samarbetet mellan inkubatorerna i Skåne och Blekinge. Som en konsekvens kommer flera av dem att expandera sin verksamhet.

Bakom det treåriga projektet står fem sydsvenska inkubatorer, däribland Minc, Lund Life Science Incubator och Ideon Innovation, samt Innovation Skåne, en nybildad sammanslagning av de regionägda bolagen Innovator Skåne, Teknopol och ClinTrials Skåne. Projektet är under uppstartsfas, någon projektledare finns ännu inte och halva finansieringen − som kommer från EU:s regionala strukturfond − blev klar så sent som i juni.

En av huvudpunkterna är att utöka samarbetet mellan inkubatorerna, både vad gäller program för industrikontakter som Ideon Open, men även när det handlar om att låna ut och slussa runt specifika resurser. En entreprenör på Minc ska exempelvis kunna få hjälp även av Lund Life Science Incubators rådgivare.

Ett annat mål är att bredda skaran av entreprenörer som söker sig till inkubatorerna.

Anders_Dellson− Vi ska söka oss bredare till grupper vi inte nått så bra tidigare, exempelvis kvinnor. De flesta skånska nyföretagare känner inte till vilken hjälp de kan få, säger Innovation Skånes vd Anders Dellson.

För att få plats med de nya entreprenörer som Anders Dellson hoppas locka kommer även inkubatorernas verksamhet behöva byggas ut, uppger han.

− De ska leverera till flera, så det kommer bli en högre budget, säger han.

De fyra skånska inkubatorer som deltar har i dag en samlad driftsbudget på nära 40 miljoner kronor om året. Störst är Lund Life Science Incubator, som hyser 25 bolag med sammanlagt runt 150 anställda. Med EU-pengarna i hamn siktar vd Ebba Ebba_sly_F†hraeusFåhraeus på att få in ytterligare 5-7 entreprenörer om året i inkubatorn.

− Vi vill nå ut bredare till universitetsforskarna inom framförallt nanoteknologi och till nya entreprenörer inom digital hälsa, säger hon.

Erik Olausson

Om drygt en månad drar det EU-finanseriade projektet Business Incubation 2020 igång. Med en totalbudget på 38 miljoner kronor är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • De gör pengar på militär munhälsa

    Life science-bolaget Zymiq har landat de första ordrarna av en ny produkt riktad till militären. Det handlar kort och gott om ”enzymbaserad tandborstning”.