Om drygt en månad drar det EU-finanseriade projektet Business Incubation 2020 igång. Med en totalbudget på 38 miljoner kronor är målet såväl att hitta hugade entreprenörer bland nya målgrupper som att öka samarbetet mellan inkubatorerna i Skåne och Blekinge. Som en konsekvens kommer flera av dem att expandera sin verksamhet.
Bakom det treåriga projektet står fem sydsvenska inkubatorer, däribland Minc, Lund Life Science Incubator och Ideon Innovation, samt Innovation Skåne, en nybildad sammanslagning av de regionägda bolagen Innovator Skåne, Teknopol och ClinTrials Skåne. Projektet är under uppstartsfas, någon projektledare finns ännu inte och halva finansieringen − som kommer från EU:s regionala strukturfond − blev klar så sent som i juni.
En av huvudpunkterna är att utöka samarbetet mellan inkubatorerna, både vad gäller program för industrikontakter som Ideon Open, men även när det handlar om att låna ut och slussa runt specifika resurser. En entreprenör på Minc ska exempelvis kunna få hjälp även av Lund Life Science Incubators rådgivare.
Ett annat mål är att bredda skaran av entreprenörer som söker sig till inkubatorerna.
− Vi ska söka oss bredare till grupper vi inte nått så bra tidigare, exempelvis kvinnor. De flesta skånska nyföretagare känner inte till vilken hjälp de kan få, säger Innovation Skånes vd Anders Dellson.
För att få plats med de nya entreprenörer som Anders Dellson hoppas locka kommer även inkubatorernas verksamhet behöva byggas ut, uppger han.
− De ska leverera till flera, så det kommer bli en högre budget, säger han.
De fyra skånska inkubatorer som deltar har i dag en samlad driftsbudget på nära 40 miljoner kronor om året. Störst är Lund Life Science Incubator, som hyser 25 bolag med sammanlagt runt 150 anställda. Med EU-pengarna i hamn siktar vd Ebba Fåhraeus på att få in ytterligare 5-7 entreprenörer om året i inkubatorn.
− Vi vill nå ut bredare till universitetsforskarna inom framförallt nanoteknologi och till nya entreprenörer inom digital hälsa, säger hon.
Erik Olausson