måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Efter miljardaffären: Alligator till börsen ”inom ett halvår”

Ägarna, med Sustone Capital i spetsen, räknar inte med några utdelningar från Alligators färska miljardaffär med Johnson & Johnson. Pengarna ska istället pumpas tillbaka i Lundabolagets forskningsverksamhet, uppger styrelseordföranden Peter Benson för Rapidus. Parallellt förbereds bolaget för börsnotering inom sex månader.

Avtalet med Johnson & Johnson, som presenterades i morse, ger den amerikanska jätten en världsomfattande licens för Alligators antikropp för behandling av elakartad hudcancer. Totalt kan affären ge Alligator uppåt 700 miljoner dollar, alltså runt 6 miljarder kronor. Lundabolaget är redan garanterat en viss summa pengar, dels genom en direkt betalning, dels genom en kommande investering från Johnson & Johnson under hösten.

Peter Benson– Så är det. Jag kan inte berätta exakt hur mycket det blir kontant, men det totala beloppet är betydande och ger oss mycket ekonomisk frihet och en möjlighet att satsa på vår pipeline. Hur stor aktieandel Johnson & Johnson tar blir offentligt i samband med registreringen, säger Peter Benson, partner på största ägaren Sunstone Capital.

Både Benson och Alligators tillförordnade vd Claes Eriksson bekräftar att intäkterna från avtalet ska återinvesteras i Alligators verksamhet, samt att bolaget siktar på en notering på Stockholmsbörsen “inom ett halvår”.

– Vi räknar med att trycka på knappen för börsnotering inom kort. Vi har förberett oss under en längre tid, bland annat med att anpassa vår redovisning och rutiner efter börskrav. Vi är också framme vid den punkt där vi har en produkt i klinisk fas och ett avtal med en industriell partner på plats, säger Claes Eriksson till Rapidus.

Licensaffären innebär att Johnson & Johnsons tar över utvecklingen av cancerbehandlingen, som kallas ADC-1013, efter att den pågående fas I-studien avslutas. Troligtvis kommer den fortsatta utvecklingen ske i Philadelphia. Det betyder i sig att Alligators forskare frigörs för nya projekt.

– Vi har en spännande pipeline och hoppas inom en relativ snar framtid komma i produktion med nästa antikropp och bygga ett prekliniskt datapaket kring den, säger Claes Eriksson.

Förhandlingarna mellan Alligator och Johnson & Johnson inleddes efter ett möte på en konferens i USA för sex månader sedan.

Alligator grundades 2001 av professorn Carl Borrebæck och har i dag runt 270 aktieägare, varav Sunstone Capital är den största, följt av ett dotterbolag till Investor. Bolaget har 25 anställda och verksamheten förlagd till Medicon Village.

Jennie Lorentsson

Ägarna, med Sustone Capital i spetsen, räknar inte med några utdelningar från Alligators färska miljardaffär med Johnson & Johnson. Pengarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.