onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Camurus dubblar FoU-satsningar

Efter miljardaffärerna med Novartis och amerikanska Braeburn Pharmaceuticals hårdsatsar läkemedelsbolaget Camurus på sin egen forskningsportfölj. Under 2014 fördubblades FoU-satsningarna till 121 miljoner kronor. Utöver kliniska studier har bolaget bland annat investerat i ett nytt labb med avancerad analysutrustning.

Det framgår av den färska årsredovisningen, som just registrerats hos Bolagsverket. Vd Fredrik Tiberg vill dock inte kommentera satsningen på ett nytt analyslabb när Rapidus når honom på resande fot i USA.

Fredrik_Tiberg”De ökade kostnaderna speglar vår tillväxt. Vi har påbörjat kliniska studier, bland annat mot neuroendokrina tumörer och opiatberoende och anställt nya medarbetare under året”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

2013 tecknade Camurus ett licensavtal med schweiziska Novartis värt upp till 700 miljoner dollar enbart i milstolpeersättningar, vilket gav kraftigt ökade intäkter och vinst på sista raden.

Under 2014 har försäljningen ökat marginellt till 208 miljoner kronor. Intäkterna från Schweiz har dock minskat från 192 miljoner kronor till 73 miljoner. Istället är det försäljningen i EU-området som skjutit i höjden, från 1,5 miljoner kronor 2013 till 129 miljoner 2014. Tiberg är fåordig om orsaken till ökningen, men säger att det till stor del beror på ersättningar från tecknade licensavtal.

Höstens affär med amerikanska Braeburn Pharmaceuticals har inte hunnit göra något avtryck i 2014 års siffror. Den licensaffären gäller rättigheterna i Nordamerika för en substans för behandling av heroinmissbruk och kan på sikt generera över 200 miljoner dollar i ersättningar och royalties.

Camurus forskningsportfölj innehåller i dagsläget kandidater för bland annat behandling av cancer, hormonsjukdomar, smärta och drogberoende. Verksamheten är centrerad kring Fluid Crystal, en patenterad teknik där läkemedel kapslas in i nanokorn av lipider, fetter, som omvandlas till gel inne i kroppen. Den fördröjda frisättningen av läkemedlet kan justeras, från några dagar upp till månader.

I årsredovisningen skriver bolaget också att portföljen utökats med två nya projektkandidater som är redo för klinisk utveckling i år.

Med de ökade forskning- och utvecklingskostnaderna sjönk bolagets rörelseresultat från 116 miljoner kronor 2013 till 62 miljoner kronor 2014. Camurus ägs till drygt 90 procent av Sandberg Development, före detta GS Development, och har i dagsläget 45 anställda.

Izabella Rosengren

Efter miljardaffärerna med Novartis och amerikanska Braeburn Pharmaceuticals hårdsatsar läkemedelsbolaget Camurus på sin egen forskningsportfölj. Under 2014 fördubblades FoU-satsningarna till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.