Efter miljardaffärerna med Novartis och amerikanska Braeburn Pharmaceuticals hårdsatsar läkemedelsbolaget Camurus på sin egen forskningsportfölj. Under 2014 fördubblades FoU-satsningarna till 121 miljoner kronor. Utöver kliniska studier har bolaget bland annat investerat i ett nytt labb med avancerad analysutrustning.
Det framgår av den färska årsredovisningen, som just registrerats hos Bolagsverket. Vd Fredrik Tiberg vill dock inte kommentera satsningen på ett nytt analyslabb när Rapidus når honom på resande fot i USA.
”De ökade kostnaderna speglar vår tillväxt. Vi har påbörjat kliniska studier, bland annat mot neuroendokrina tumörer och opiatberoende och anställt nya medarbetare under året”, skriver han i ett mejl till Rapidus.
2013 tecknade Camurus ett licensavtal med schweiziska Novartis värt upp till 700 miljoner dollar enbart i milstolpeersättningar, vilket gav kraftigt ökade intäkter och vinst på sista raden.
Under 2014 har försäljningen ökat marginellt till 208 miljoner kronor. Intäkterna från Schweiz har dock minskat från 192 miljoner kronor till 73 miljoner. Istället är det försäljningen i EU-området som skjutit i höjden, från 1,5 miljoner kronor 2013 till 129 miljoner 2014. Tiberg är fåordig om orsaken till ökningen, men säger att det till stor del beror på ersättningar från tecknade licensavtal.
Höstens affär med amerikanska Braeburn Pharmaceuticals har inte hunnit göra något avtryck i 2014 års siffror. Den licensaffären gäller rättigheterna i Nordamerika för en substans för behandling av heroinmissbruk och kan på sikt generera över 200 miljoner dollar i ersättningar och royalties.
Camurus forskningsportfölj innehåller i dagsläget kandidater för bland annat behandling av cancer, hormonsjukdomar, smärta och drogberoende. Verksamheten är centrerad kring Fluid Crystal, en patenterad teknik där läkemedel kapslas in i nanokorn av lipider, fetter, som omvandlas till gel inne i kroppen. Den fördröjda frisättningen av läkemedlet kan justeras, från några dagar upp till månader.
I årsredovisningen skriver bolaget också att portföljen utökats med två nya projektkandidater som är redo för klinisk utveckling i år.
Med de ökade forskning- och utvecklingskostnaderna sjönk bolagets rörelseresultat från 116 miljoner kronor 2013 till 62 miljoner kronor 2014. Camurus ägs till drygt 90 procent av Sandberg Development, före detta GS Development, och har i dagsläget 45 anställda.
Izabella Rosengren