torsdag 21 november 2024

inloggad som

Här är inkubatorerna du missat

Keld_broksoKort sagt: Listan över skånska företag som hittat till Köpenhamnsområdets inkubatorer är löjligt kort. I dagens snabbanalys radar Rapidus upp det som skånska innovationsbolag missat på andra sidan sundet – och uppmanar till bättre koordination.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Över 100 forskningsintensiva företag samsas på 20.000 kvadratmeter på Symbion i den attraktiva stadsdelen Østerbro i Köpenhamn. Byggnaden i modern, nordisk design med atriumgårdar är omgiven av grönska, har gratis parkering tätt intill motorvägen och goda kollektivtrafikförbindelser. Matsalen, som serverar hygglig mat till förnuftiga priser, är flitigt använd till nätverksmöten, kurser och så vidare.

Det är bara ett problem. Inga skånska företag har upptäckt detta.

Vi kan så klart säga detsamma om skånska inkubatorer och forskningsparker som Minc och Ideon, där den danska representationen är försvinnande liten. Det är negativt för tillväxten då företagens möjlighet till internationalisering blir större om vi bygger broar mellan skånsk och danska inkubatormiljöer.

Rapidus har i arbetet med denna snabbanalys intervjuat den skånska professorn Daniel Hjort, som forskar om inkubatorer och har undervisat på såväl Ideon som Copenhagen Business School. Hans slutsatser är skoningslösa:

  1.  Koordinationen är för dålig, exempelvis när det gäller byråkratiska hinder inom skattelagstiftning för den som vill starta upp sin verksamhet på båda sidor sundet.
  2. Det behövs ett steg två för företag som vill internationalisera sig via inkubatorerna och forskningsparkerna på andra sidan sundet. När företag etablerat sig i Skåne bör danska inkubatorer vara med och hjälpa skåningarna så att såväl mentala som praktiska barriärer kan monteras ned. Och vice versa.

Tänk tanken att detta skulle bli verklighet. Vad finns det då som väntar skånska innovationsbolag i Köpenhamnsområdet? Det kommer här:

  •  Symbion har utöver tidigare nämnda lokaler på Østerbro också ”The Orbit” i Ørestad. Totalt rymmer Symbion 250 innovationsbolag och hjälper ytterligare 75 varje år genom programmen Talent-inkubator och Accelerace med inriktning på IT, life science, miljöteknik och industri. Symbion investerar dessutom i 5-10 av de som gått igenom varje omgång av Accelerace-programmet från en fond på totalt 260 miljoner danska kronor.
  • Copenhagen Bio Science Park, Cobis, i Köpenhamn är till för life scienceföretag, såväl uppstartsbolag som mellanstora verksamheter.
  • Danmarks tekniske universitet har inkubatorerna DTU Skylab och ITU innovators.
  • IT Universitetet i Ørestad har ITU Business Development, en så kallad startup-accelerator för entreprenörer knutna till universitetet. Hittills har över 100 bolag knoppats av från IT-universitetet.
  • Væksthus Sjælland i Vordingborg arbetar årligen med 500 företag, som får affärsrådgivning från danska konsulter.
  • Aalborgs universitet i Köpenhamn, inrymt i Nokias tidigare lokaler i Sydhavnen har AAU Inkubator med seminarier och event för entreprenörer.

Det är hög tid att införa det andra steg som Daniel Hjort talar om. Som Rapidus rapporterade i veckan är unga i både Danmark och Sverige ovanligt negativa i sin syn på entreprenörskap. Danmark har Europas lägsta andel egenföretagare under 30, endast 2 procent av de mellan 15 och 29 år har eget företag. I Sverige är siffran 4 procent, även det klart under EU-snittet på 6 procent.

Det finns alltså goda skäl att vårda de relativt få entreprenörer som finns. Och det finns goda skäl  att ta klivet över sundet och använda sig av grannlandets inkubatormiljöer som första steget i internationaliseringen.

Klik her for at se dansk version av analysen

Kort sagt: Listan över skånska företag som hittat till Köpenhamnsområdets inkubatorer är löjligt kort. I dagens snabbanalys radar Rapidus upp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.