måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

ArjoHuntleigh bantar utvecklingsenheten

Medicinteknikbolaget ArjoHuntleigh måste effektivisera och har under våren sagt upp personal på forskning- och utvecklingsenheten i Malmö. Företagets vd Harald Stock vill inte avslöja en exakt siffra, men säger att det är färre än tio personer.

Getingeägda ArjoHuntleigh som redan tidigare fått genomgå ett stålbad när fabriken i Eslöv lades ner 2013 är inne i en ny effektiviseringsprocess, där den kvarvarande forsknings- och utvecklingsenheten i Malmö får en mindre kostym.

harald_stock– Vi har bestämt att vi inte kommunicerar ett exakt hur många personer som berörs. Överlag skulle jag säga att den minsta nedskärningen vi var tvungna att göra skedde i Malmö, säger Harald Stock till Rapidus.

Samtidigt som nedskärningarna genomförts i Malmö har betydligt fler personer fått gå från företagets verksamheter i USA. Under våren har 28 uthyrningsdepåer för patienthjälpmedel stängts ner, och personalstyrkan minskats med 85 anställda.

Bakgrunden till neddragningarna är enligt Harald Stock ett mindre lönsamt uppköp i USA under 2012. Då köpte Getingekoncernen upp affärsområdet Therapeutic Support Systems (TSS), som bland annat tillverkar produkter för behandling av trycksår, av Kinetic Concepts Inc i Texas.

– Det visade sig vara ett uppköp i ett marknadssegment som har sjunkit kraftigt. Så för att stötta upp vår verksamhet fick vi i februari rekonstruera vår globala organisation, säger Harald Stock till Rapidus.

Under 2014 avslutades stora delar av integrationen av TSS i Getingekoncernen, vilket också gjorde att flera tjänster i ArjoHuntleigh blev överflödiga, menar Harald Stock.

Enligt den senaste årsredovisningen står ArjoHuntleigh för 27 procent, 7,2 miljarder kronor, av Getinges försäljning. Under hela 2014 minskade den organiska tillväxten i ArjoHuntleigh med 0,5 procent. Under de tre första månaderna 2015 sjönk  den organiska orderingången inom bolaget med 1,9 procent, vilket enligt kvartalsrapporten fortfarande ska ses som en stabilisering.

ArjoHuntleigh bildades 2007 genom en sammanslagning av Eslövsföretaget Arjo och medicinteknikbolaget Huntleigh Technology PLC, som Getingekoncernen köpte upp 1995 respektive 2007. För två år sedan lades fabriken i Eslöv ner, när produktionen flyttades till Kina och Polen. ArjoHuntleigh har cirka 5.500 anställda runt om i världen, varav 160 arbetar vid huvudkontoret och utvecklingsenheten i Malmö.

Hanna Sigeman

Medicinteknikbolaget ArjoHuntleigh måste effektivisera och har under våren sagt upp personal på forskning- och utvecklingsenheten i Malmö. Företagets vd Harald […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.