måndag 22 juli 2024

inloggad som

Storvarslen bara halva sanningen

damon-4473.jpegKort sagt: Som IT-branschens snabbfotade daglönare har konsulterna fått känna av utförslöpan hos Lunds telekomjättar, långt innan den senaste tidens uppmärksammade storvarsel. Sedan 2008 har Sony Mobile och Ericsson kapat mer än 1.600 konsulter i Lund. Men räkna inte med några statliga stödpaket för dem.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Det var länge sedan den livslånga anställningen i samma företag var norm i Sverige. Istället präglas arbetsmarknaden i allt högre grad av egenföretagare, tidsbegränsade projekt och inhyrda konsulter. En indikation är SCB:s siffror över den sysselsatta befolkningen i arbetsför ålder. De senaste fem åren har antalet fastanställda ökat med 3 procent. För antalet sysselsatta med tidsbegränsade jobb var samma siffra 18 procent.

Ändå är det främst när de fast anställda riskerar att bli av med jobben som medierna vaknar till och politikerna ser chansen att visa handlingskraft med olika utspel och stödåtgärder. Neddragningen av konsulter brukar inte följas av livesända presskonferenser eller brandkårsutryckningar från lokalpolitiker och klusterorganisationer.

Ericssons svältkur under hösten är ett tydligt exempel. Den uppmärksammade omstöpningen då modemutvecklingen lades ner och ersattes med en utvecklingsenhet inom radioteknik slutade med att 240 fast anställda blev av med jobbet. Som Rapidus rapporterat innebar sparpaketet också att 160 konsulttjänster kapats, något som inte ägnats några större mängder trycksvärta.

Det finns givetvis skäl till det, nedbantningen på konsultsidan sker i regel mer successivt och måste inte anmälas till Arbetsförmedlingen som varsel. Konsulterna företräds inte av någon fackförening som slåss för deras rättigheter hos telekombolagen och för den enskilda individen blir konsekvensen av att få lämna sin arbetsplats inte heller lika allvarlig, åtminstone inte i ett första skede. Istället är det konsultbolag som HiQ, Cybercom och Knowit som får ta smällen och uppgiften att hitta nya uppdrag åt sina anställda.

Men det är just i ett första skede. Rapidus har de senaste veckorna tittat närmare på den tysta slakten av konsulttjänster hos telekombolagen och konsekvenserna det får. På toppen 2008 sysselsatte Sony Mobile närmare 1.600 inhyrda konsulter. Idag finns cirka 400 kvar, och det är innan den pågående neddragningen är genomförd. På Ericsson, som 2011 sysselsatte runt 400 konsulter i Lund, försvann de sista under hösten. När dammet väl lagt sig på Sony Mobile lär närmare 2.000 konsulttjänster därmed ha raderats ut i regionen sedan toppåret 2008.

Snacka om omställning.

Utvecklingen har redan skördat sina offer. Franska Ausy har tvingats ge upp i Sverige och sälja resterna av MobyTech till Softhouse. Tactel, som just köpts upp av Panasonics Avionics, genomlevde sitt stålbad 2010-2011, när den dåvarande personalstyrkan halverades och verksamheten styrdes om till användargränssnitt och webbprogrammering inom HTML5 medan kundbasen breddades till att bland annat inkludera finansbranschen.

En liknande metarmorfos har även övriga konsultbolag i regionen ägnat sig åt de senaste åren, då kundbasen breddats till andra branscher och andra regioner. I Rapidus rundringning nu i veckan lyfte flera fram efterfrågan i Mälardalen som ett sätt att rädda sysselsättningen för de som blir av med uppdragen hos Ericsson och Sony Mobile, då större konsultkoncerner kan låta sin skånska personal sköta utvecklingen åt kunder i Stockholm.

Men för regionens näringsliv är det bara en tillfällig respit. För när samma konsultkoncerner ska anställa nästa gång lär det knappast vara i Skåne, med sin vikande marknad, som de expanderar.

Det mörkaste orosmolnet på Skånes telekomhimmel är fortfarande uppsägningarna av fast anställda. Men sett till regionens utveckling i stort är varslen bara halva sanningen.

Kort sagt: Som IT-branschens snabbfotade daglönare har konsulterna fått känna av utförslöpan hos Lunds telekomjättar, långt innan den senaste tidens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.