torsdag 25 april 2024

inloggad som

Immunovia landar 40 miljoner till cancertester

Bioteknikbolaget Immunovia i Lund kammar hem 40 miljoner kronor i forskningsanslag från EU. Planen är att starta egna kliniker för tidig diagnostik av cancer i bukspottskörteln.

Immunovia har bakom sig 15 års forskning vid Lunds universitet och professor Carl Borrebaecks center Create Health. Ifjol tog bolaget in drygt 40 miljoner kronor i riskkapital, och nu är det dags igen.

EU:s ramprogram Horizon 2020 beviljar 4,2 miljoner euro, motsvarande knappt 40 miljoner kronor, i nya forskningsmedel över två års tid. Pengarna ska bland annat gå till valideringsstudier av Immunovias teknik för biomarkörer i blod. En av studierna kommer utföras på plats i Lund och baseras på 1.400 blodprover från Danmark.

I korthet handlar det om att Immunovia analyserar blodet från patienterna för att hitta vad som kan beskrivas som fingeravtryck från olika sjukdomar. Med metoden kan diagnos ges i ett tidigt skede, vilket är extremt viktigt vid exempelvis cancer.

Mats Grahn– Vi fokuserar på cancer i bukspottskörteln, där det finns ett enormt kliniskt behov. De som får diagnosen dör oftast inom sex månader, eftersom sjukdomen går så långt utan symptom. Med vår teknik kan vi avläsa immunförsvarets reaktioner och hitta cancern i ett tidigare skede, säger vd Mats Grahn till Rapidus.

Affärsplanen är inte att licensiera ut tekniken, utan att bygga upp egna så kallade referenslabb dit blodproven skickas. Ett första labb är på gång i Lund, men även i USA ska kliniker sättas upp i samarbete med partners.

– Redan nästa år ska vi ha referenslabb igång, men då bara för de som betalar tjänsten ur egen ficka. 2018 räknar vi med att vara inne i sjukvårdssystemet och få full imbursement, säger Mats Grahn.

I ägarlistan bakom Immunovia märks profiler som PG Gyllenhammar och KTH-professorn Mattias Uhlén. Största ägare är alltjämt Carl Borrebaeck. Enligt Mats Grahn finns en börsnotering i planerna på sikt.

Kristian Svensson

Bioteknikbolaget Immunovia i Lund kammar hem 40 miljoner kronor i forskningsanslag från EU. Planen är att starta egna kliniker för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.