söndag 6 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Immunovia landar 40 miljoner till cancertester

Bioteknikbolaget Immunovia i Lund kammar hem 40 miljoner kronor i forskningsanslag från EU. Planen är att starta egna kliniker för tidig diagnostik av cancer i bukspottskörteln.

Immunovia har bakom sig 15 års forskning vid Lunds universitet och professor Carl Borrebaecks center Create Health. Ifjol tog bolaget in drygt 40 miljoner kronor i riskkapital, och nu är det dags igen.

EU:s ramprogram Horizon 2020 beviljar 4,2 miljoner euro, motsvarande knappt 40 miljoner kronor, i nya forskningsmedel över två års tid. Pengarna ska bland annat gå till valideringsstudier av Immunovias teknik för biomarkörer i blod. En av studierna kommer utföras på plats i Lund och baseras på 1.400 blodprover från Danmark.

I korthet handlar det om att Immunovia analyserar blodet från patienterna för att hitta vad som kan beskrivas som fingeravtryck från olika sjukdomar. Med metoden kan diagnos ges i ett tidigt skede, vilket är extremt viktigt vid exempelvis cancer.

Mats Grahn– Vi fokuserar på cancer i bukspottskörteln, där det finns ett enormt kliniskt behov. De som får diagnosen dör oftast inom sex månader, eftersom sjukdomen går så långt utan symptom. Med vår teknik kan vi avläsa immunförsvarets reaktioner och hitta cancern i ett tidigare skede, säger vd Mats Grahn till Rapidus.

Affärsplanen är inte att licensiera ut tekniken, utan att bygga upp egna så kallade referenslabb dit blodproven skickas. Ett första labb är på gång i Lund, men även i USA ska kliniker sättas upp i samarbete med partners.

– Redan nästa år ska vi ha referenslabb igång, men då bara för de som betalar tjänsten ur egen ficka. 2018 räknar vi med att vara inne i sjukvårdssystemet och få full imbursement, säger Mats Grahn.

I ägarlistan bakom Immunovia märks profiler som PG Gyllenhammar och KTH-professorn Mattias Uhlén. Största ägare är alltjämt Carl Borrebaeck. Enligt Mats Grahn finns en börsnotering i planerna på sikt.

Kristian Svensson

Bioteknikbolaget Immunovia i Lund kammar hem 40 miljoner kronor i forskningsanslag från EU. Planen är att starta egna kliniker för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.