Bioteknikbolaget Immunovia i Lund kammar hem 40 miljoner kronor i forskningsanslag från EU. Planen är att starta egna kliniker för tidig diagnostik av cancer i bukspottskörteln.
Immunovia har bakom sig 15 års forskning vid Lunds universitet och professor Carl Borrebaecks center Create Health. Ifjol tog bolaget in drygt 40 miljoner kronor i riskkapital, och nu är det dags igen.
EU:s ramprogram Horizon 2020 beviljar 4,2 miljoner euro, motsvarande knappt 40 miljoner kronor, i nya forskningsmedel över två års tid. Pengarna ska bland annat gå till valideringsstudier av Immunovias teknik för biomarkörer i blod. En av studierna kommer utföras på plats i Lund och baseras på 1.400 blodprover från Danmark.
I korthet handlar det om att Immunovia analyserar blodet från patienterna för att hitta vad som kan beskrivas som fingeravtryck från olika sjukdomar. Med metoden kan diagnos ges i ett tidigt skede, vilket är extremt viktigt vid exempelvis cancer.
– Vi fokuserar på cancer i bukspottskörteln, där det finns ett enormt kliniskt behov. De som får diagnosen dör oftast inom sex månader, eftersom sjukdomen går så långt utan symptom. Med vår teknik kan vi avläsa immunförsvarets reaktioner och hitta cancern i ett tidigare skede, säger vd Mats Grahn till Rapidus.
Affärsplanen är inte att licensiera ut tekniken, utan att bygga upp egna så kallade referenslabb dit blodproven skickas. Ett första labb är på gång i Lund, men även i USA ska kliniker sättas upp i samarbete med partners.
– Redan nästa år ska vi ha referenslabb igång, men då bara för de som betalar tjänsten ur egen ficka. 2018 räknar vi med att vara inne i sjukvårdssystemet och få full imbursement, säger Mats Grahn.
I ägarlistan bakom Immunovia märks profiler som PG Gyllenhammar och KTH-professorn Mattias Uhlén. Största ägare är alltjämt Carl Borrebaeck. Enligt Mats Grahn finns en börsnotering i planerna på sikt.
Kristian Svensson