torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Immunovia landar 40 miljoner till cancertester

Bioteknikbolaget Immunovia i Lund kammar hem 40 miljoner kronor i forskningsanslag från EU. Planen är att starta egna kliniker för tidig diagnostik av cancer i bukspottskörteln.

Immunovia har bakom sig 15 års forskning vid Lunds universitet och professor Carl Borrebaecks center Create Health. Ifjol tog bolaget in drygt 40 miljoner kronor i riskkapital, och nu är det dags igen.

EU:s ramprogram Horizon 2020 beviljar 4,2 miljoner euro, motsvarande knappt 40 miljoner kronor, i nya forskningsmedel över två års tid. Pengarna ska bland annat gå till valideringsstudier av Immunovias teknik för biomarkörer i blod. En av studierna kommer utföras på plats i Lund och baseras på 1.400 blodprover från Danmark.

I korthet handlar det om att Immunovia analyserar blodet från patienterna för att hitta vad som kan beskrivas som fingeravtryck från olika sjukdomar. Med metoden kan diagnos ges i ett tidigt skede, vilket är extremt viktigt vid exempelvis cancer.

Mats Grahn– Vi fokuserar på cancer i bukspottskörteln, där det finns ett enormt kliniskt behov. De som får diagnosen dör oftast inom sex månader, eftersom sjukdomen går så långt utan symptom. Med vår teknik kan vi avläsa immunförsvarets reaktioner och hitta cancern i ett tidigare skede, säger vd Mats Grahn till Rapidus.

Affärsplanen är inte att licensiera ut tekniken, utan att bygga upp egna så kallade referenslabb dit blodproven skickas. Ett första labb är på gång i Lund, men även i USA ska kliniker sättas upp i samarbete med partners.

– Redan nästa år ska vi ha referenslabb igång, men då bara för de som betalar tjänsten ur egen ficka. 2018 räknar vi med att vara inne i sjukvårdssystemet och få full imbursement, säger Mats Grahn.

I ägarlistan bakom Immunovia märks profiler som PG Gyllenhammar och KTH-professorn Mattias Uhlén. Största ägare är alltjämt Carl Borrebaeck. Enligt Mats Grahn finns en börsnotering i planerna på sikt.

Kristian Svensson

Bioteknikbolaget Immunovia i Lund kammar hem 40 miljoner kronor i forskningsanslag från EU. Planen är att starta egna kliniker för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Euris – ett övergivet bolag

    Veterinärdiagnostikbolaget European Institute of Science, Euris, är på väg att upplösas. Ett misslyckat köp av nätapoteket Apotek365 verkar bli spiken i kistan för bolaget som grundades av Dario Kriz 1990. Nu vill ingen kännas vid det.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Ny huvudkandidat och påfylld kassa i Moroxite-bolag

    Bonesupport-grundaren Lars Lidgrens nya bolag Moroxite F har tagit in nytt kapital och rusar mot ett FDA-godkännande, för en helt ny kandidat. — Vi får en ny flaggskeppsprodukt, säger vd Johan Tinnerholm.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.