tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Oklart hur Sonys sparpaket påverkar forskningssamarbeten

Det är ännu oklart hur Sony Mobiles hårda sparpaket slår mot Lund telekominstitutet Mapci. Sony är som grundande part en stor finansiär, och har ett antal forskningsprojekt i gång tillsammans med Mapci, liksom med Lunds tekniska högskola.

Igår kom chockbeskedet att Sony Mobile skär bort 1.000 tjänster vid utvecklingssajten i nordöstra Lund. Det är närmast en halvering av personalstyrkan. Åtgärden är en del i ett sparpaket, omfattande 30 procent av rörelsekostnaderna.

Sony Mobile är tillsammans med Ericsson, Lunds universitet och Region Skåne med och stoppar in 10-15 miljoner kronor årligen i forskningsinstitutet Mapci i Lund, där det är meningen att framtidens molnteknologi ska ta form.

Björn Landfeldt– Vi vet inte hur samarbetena vi har med Sony kommer påverkas. Vi har inte fått några indikationer alls. Själv ser jag ingen omedelbar risk att detta går ut över oss, men känner ändå att vi vill bevaka de forskningssamarbeten vi har med Sony, säger Mapcis vetenskapliga chef Björn Landfeldt till Rapidus.

I dag rullar två formella projekt mellan Mapci och Sony. Det ena handlar om nästa generations wifi, det andra om energieffektivitet i videoöverföring på internet. Och fler är på gång.

Totalt jobbar idag 25 personer på Mapci i Mobile Heights Center, som byggts upp i Sonys gamla hus invid E22 utanför Lund. Ytterligare ett antal personer ute i näringsliv och på universitetet är kopplade till verksamheten. Så sent som förra veckan presenterade Mapci ett öppet innovationslabb, där företag och organisationer kan jobba med innovation inom mobil- och molnområdet. Med som finansiär i den satsningen finns statliga Vinnova, som gått in med 1,5 miljoner kronor.

Utöver Mapci är Sony Mobile inblandade i ett antal forskningsprojekt på LTH. Bland dem finns Embedded Application Software Engineering och System Design on Silicon, där nyblivne LTH-rektorn Viktor Öwall tidigare var projektledare.

− Utöver arbetsinsatser bidrar Sony Mobile med en halv miljon kronor om året i System Design on Silicon. Generellt är Sony Mobile en viktig samarbetspartner för LTH men vi vet inte i dag om eller hur pågående forskningsprojekt påverkas, säger Viktor Öwall.

Rapidus har under tisdagen varit i kontakt med Sony Mobile som ännu inte kan svara på om sparpaketet får några konsekvenser för mobiljättens lokala forskningssamarbeten.

Kristian Svensson
Erik Olausson

Det är ännu oklart hur Sony Mobiles hårda sparpaket slår mot Lund telekominstitutet Mapci. Sony är som grundande part en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]