tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Oklart hur Sonys sparpaket påverkar forskningssamarbeten

Det är ännu oklart hur Sony Mobiles hårda sparpaket slår mot Lund telekominstitutet Mapci. Sony är som grundande part en stor finansiär, och har ett antal forskningsprojekt i gång tillsammans med Mapci, liksom med Lunds tekniska högskola.

Igår kom chockbeskedet att Sony Mobile skär bort 1.000 tjänster vid utvecklingssajten i nordöstra Lund. Det är närmast en halvering av personalstyrkan. Åtgärden är en del i ett sparpaket, omfattande 30 procent av rörelsekostnaderna.

Sony Mobile är tillsammans med Ericsson, Lunds universitet och Region Skåne med och stoppar in 10-15 miljoner kronor årligen i forskningsinstitutet Mapci i Lund, där det är meningen att framtidens molnteknologi ska ta form.

Björn Landfeldt– Vi vet inte hur samarbetena vi har med Sony kommer påverkas. Vi har inte fått några indikationer alls. Själv ser jag ingen omedelbar risk att detta går ut över oss, men känner ändå att vi vill bevaka de forskningssamarbeten vi har med Sony, säger Mapcis vetenskapliga chef Björn Landfeldt till Rapidus.

I dag rullar två formella projekt mellan Mapci och Sony. Det ena handlar om nästa generations wifi, det andra om energieffektivitet i videoöverföring på internet. Och fler är på gång.

Totalt jobbar idag 25 personer på Mapci i Mobile Heights Center, som byggts upp i Sonys gamla hus invid E22 utanför Lund. Ytterligare ett antal personer ute i näringsliv och på universitetet är kopplade till verksamheten. Så sent som förra veckan presenterade Mapci ett öppet innovationslabb, där företag och organisationer kan jobba med innovation inom mobil- och molnområdet. Med som finansiär i den satsningen finns statliga Vinnova, som gått in med 1,5 miljoner kronor.

Utöver Mapci är Sony Mobile inblandade i ett antal forskningsprojekt på LTH. Bland dem finns Embedded Application Software Engineering och System Design on Silicon, där nyblivne LTH-rektorn Viktor Öwall tidigare var projektledare.

− Utöver arbetsinsatser bidrar Sony Mobile med en halv miljon kronor om året i System Design on Silicon. Generellt är Sony Mobile en viktig samarbetspartner för LTH men vi vet inte i dag om eller hur pågående forskningsprojekt påverkas, säger Viktor Öwall.

Rapidus har under tisdagen varit i kontakt med Sony Mobile som ännu inte kan svara på om sparpaketet får några konsekvenser för mobiljättens lokala forskningssamarbeten.

Kristian Svensson
Erik Olausson

Det är ännu oklart hur Sony Mobiles hårda sparpaket slår mot Lund telekominstitutet Mapci. Sony är som grundande part en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.