onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Danskt uppstartsbolag tar virtuella labb till svenska marknaden

Köpenhamnsbaserade Labsters virtuella labb används av drygt 10.000 gymnasieelever och studenter på bland annat Stanford, Harvard och Köpenhamns universitet. I år siktar IT-bolaget på att få ett ordentligt fotfäste i Sverige.

Labster utvecklar simulerade labbmiljöer som låter elever och studenter träna på exempelvis fermentering, proteinsyntes eller mikroskopi. Kostnaden blir en bråkdel av att bygga motsvarande fysisk laboratoriemiljö. Systemet är inspirerat från flygsimulatorer och kan bland annat kopplas ihop med Oculus Rift, de uppmärksammade 3D-glasögonen som köptes upp av Facebook våren 2014.

I kundlistan finns utöver Stanford och Harvard bland annat MIT, Hong Kong University samt Danmarks tekniska universitet, DTU. Bolaget fick förra året 5,3 miljoner danska kronor från Markedmodingsfond, som syftar till att hjälpa uppstartsbolag ut på marknaden. Sedan kompanjonerna Michael Bodekær och Mads Tvillinggaard Bonde startade Labster 2011 har bolaget rest mer än 20 miljoner danska kronor sammanlagt.

− Vår teknik används nu på många danska gymnasieskolor och universitet. I år är vi redo att fokusera på svenska lärosäten och skolor, säger vd Mads Tvillinggaard Bonde.

Han är ingenjör i bioteknologi och har en doktorsexamen från Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability i Köpenhamn.

Labster har i dag 11 anställda vid Köpenhamnskontoret, beläget på Amager i närheten av IT-universitetet i Ørestad och en filial av Köpenhamns universitet, samt 13 anställda vid en utvecklingsavdelning på Bali i Indonesien. I senaste inrapporterade bokslutet, för 2013, gjorde bolaget en förlust på 100.000 danska kronor.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Köpenhamnsbaserade Labsters virtuella labb används av drygt 10.000 gymnasieelever och studenter på bland annat Stanford, Harvard och Köpenhamns universitet. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.