måndag 4 december 2023

inloggad som

Danskt uppstartsbolag tar virtuella labb till svenska marknaden

Köpenhamnsbaserade Labsters virtuella labb används av drygt 10.000 gymnasieelever och studenter på bland annat Stanford, Harvard och Köpenhamns universitet. I år siktar IT-bolaget på att få ett ordentligt fotfäste i Sverige.

Labster utvecklar simulerade labbmiljöer som låter elever och studenter träna på exempelvis fermentering, proteinsyntes eller mikroskopi. Kostnaden blir en bråkdel av att bygga motsvarande fysisk laboratoriemiljö. Systemet är inspirerat från flygsimulatorer och kan bland annat kopplas ihop med Oculus Rift, de uppmärksammade 3D-glasögonen som köptes upp av Facebook våren 2014.

I kundlistan finns utöver Stanford och Harvard bland annat MIT, Hong Kong University samt Danmarks tekniska universitet, DTU. Bolaget fick förra året 5,3 miljoner danska kronor från Markedmodingsfond, som syftar till att hjälpa uppstartsbolag ut på marknaden. Sedan kompanjonerna Michael Bodekær och Mads Tvillinggaard Bonde startade Labster 2011 har bolaget rest mer än 20 miljoner danska kronor sammanlagt.

− Vår teknik används nu på många danska gymnasieskolor och universitet. I år är vi redo att fokusera på svenska lärosäten och skolor, säger vd Mads Tvillinggaard Bonde.

Han är ingenjör i bioteknologi och har en doktorsexamen från Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability i Köpenhamn.

Labster har i dag 11 anställda vid Köpenhamnskontoret, beläget på Amager i närheten av IT-universitetet i Ørestad och en filial av Köpenhamns universitet, samt 13 anställda vid en utvecklingsavdelning på Bali i Indonesien. I senaste inrapporterade bokslutet, för 2013, gjorde bolaget en förlust på 100.000 danska kronor.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Köpenhamnsbaserade Labsters virtuella labb används av drygt 10.000 gymnasieelever och studenter på bland annat Stanford, Harvard och Köpenhamns universitet. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad