torsdag 18 juli 2024

inloggad som

Danskt uppstartsbolag tar virtuella labb till svenska marknaden

Köpenhamnsbaserade Labsters virtuella labb används av drygt 10.000 gymnasieelever och studenter på bland annat Stanford, Harvard och Köpenhamns universitet. I år siktar IT-bolaget på att få ett ordentligt fotfäste i Sverige.

Labster utvecklar simulerade labbmiljöer som låter elever och studenter träna på exempelvis fermentering, proteinsyntes eller mikroskopi. Kostnaden blir en bråkdel av att bygga motsvarande fysisk laboratoriemiljö. Systemet är inspirerat från flygsimulatorer och kan bland annat kopplas ihop med Oculus Rift, de uppmärksammade 3D-glasögonen som köptes upp av Facebook våren 2014.

I kundlistan finns utöver Stanford och Harvard bland annat MIT, Hong Kong University samt Danmarks tekniska universitet, DTU. Bolaget fick förra året 5,3 miljoner danska kronor från Markedmodingsfond, som syftar till att hjälpa uppstartsbolag ut på marknaden. Sedan kompanjonerna Michael Bodekær och Mads Tvillinggaard Bonde startade Labster 2011 har bolaget rest mer än 20 miljoner danska kronor sammanlagt.

− Vår teknik används nu på många danska gymnasieskolor och universitet. I år är vi redo att fokusera på svenska lärosäten och skolor, säger vd Mads Tvillinggaard Bonde.

Han är ingenjör i bioteknologi och har en doktorsexamen från Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability i Köpenhamn.

Labster har i dag 11 anställda vid Köpenhamnskontoret, beläget på Amager i närheten av IT-universitetet i Ørestad och en filial av Köpenhamns universitet, samt 13 anställda vid en utvecklingsavdelning på Bali i Indonesien. I senaste inrapporterade bokslutet, för 2013, gjorde bolaget en förlust på 100.000 danska kronor.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Köpenhamnsbaserade Labsters virtuella labb används av drygt 10.000 gymnasieelever och studenter på bland annat Stanford, Harvard och Köpenhamns universitet. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden.